Egy nem mindennapi csemege: a krumplis fánk!

2016. február 21. Deino

 shutterstock_127629062.jpg

A fánk szóról legtöbbször a porcukor és a cukormáz ugrik be mindenkinek, meg a mindenféle krémek - azonban a mai receptünk tárgyát a sós ízek kedvelői fogják leginkább kedvelni. Egy igazán különleges fánk-csemege!

 shutterstock_312469109.jpg

Mire lesz szükségünk?

50 dkg finomliszt, 2 dl tej, 1,5 dl víz, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, egy nagyobb tojás, 1 csomag instant élesztő, 6 közepes burgonya, só, bors fűszerpaprika és valamilyen ételízesítő, valamint 4 dl napraforgó olaj.

Hogyan fogjunk hozzá?

A lisztet egy nagy tálban keverjük el a többi hozzávalóval alaposan, amíg homogén, egynemű tésztát nem kapunk. Takarjuk le konyharuhával, majd száraz, meleg helyen legalább egy órát kelesszük. A krumplit pucoljuk meg, kockázzuk fel, majd enyhén megsózott vízben tegyük oda főlni. Ha a krumpli kellően megpuhult, öntsük le róla az összes vizet, és egy másik tálban fűszerezzük be, majd alaposan törjük meg egy nagyobb villával, vagy ha van akkor krumplinyomóval. A végeredmény ne legyen darabos, és a fűszer  egyenletesen legyen elkeverve a krumpliban. Ha közben kellően megkelt a tésztánk, nyújtsuk egy centi vastagra egy enyhén lisztezett deszkán, majd szaggassuk ki fánk formára, és egy kanállal töltsük meg őket krumplival, hajtogassuk be a széleit, és enyhén nyomjuk össze. Hagyjuk állni egy húsz percet, fél órát, majd forró olajban süssük őket aranybarnára.

Pákai Balázs, a SPAR pékszakértőjének tanácsa

Nagyszerű kiegészítője ennek a finomságnak, ha a sütés végén lekenjük felvert tojássárgájával, és megszórjuk szezámmaggal, napraforgómaggal vagy tökmaggal - esetleg reszelt sajtot pirítani a tetejére a végén!

süti beállítások módosítása