Így készül a tökéletes texasi sertés barbecue házilag!

2016. január 22. Deino

shutterstock_310458827.jpg

A sertés a magyar konyhában javarészt sós-borsos-fokhagymás ízvilágot jelent - hát itt most szembesülhetünk egy üdítő kivétellel! A texasi sertés barbecue ugyanis egyszerre édes és savanykás ízvilágú, valamint olyan porhanyós, olyan omlós, amihez foghatót még biztos nem láttunk! Tökéletes vendégváró és ünnepi étel. Lássunk is hozzá!

shutterstock_242424121.jpg

Mire lesz szükségünk?

1,5 jó minőségű sertéshús: tarja, karaj, szűzpecsenye, vagy oldalas - amit a legjobban szeretünk. 2,5 dl jó minőségű almaecet (a mézes almaecet is tökéletes), 2 citrom leve és héja, egy nagyobb narancs leve és héja, 2 gerezd kisebb fokhagyma, 1 evőkanál őrölt bors, 1 kávéskanál tabasco szósz, 3 teáskanál ketchup, 2 teáskanál barna cukor és dijoni mustár, ízlés szerinti mennyiségben Cayenne bors és só.

Hogy fogjunk hozzá?

Fogjunk egy nagyobb edényt, és keverjük össze benne a pác hozzávalóit. A citromok és a narancs héját reszeljük le, préseljük ki a levüket, tegyük mellé az ecetet, egy adag cukrot, a borsot és a tabasco szószt, valamint minél apróbbra vágva a fokhagymát. Nagyon fontos, hogy ebben a lépésben só még nem kerülhet a húsra!

A pác egész húsokhoz és szeletekhez is alkalmazható, nagyjából 1 és 1,5 kg közötti mennyiségű sertéshez elegendő. Nagyon fontos, hogy miután beletettük a páclébe a húst/hússzeleteket, a pác teljesen lepje el az egészet, egyik fele se lógjon ki belőle. A pácoláshoz egy zárható fedelű dobozt használjunk, és egy bő teljes éjszakán át (10-12 óra) legalább pácoljuk a sertést - ha több ideig pácoljuk, az nem gond.

Sütés előtt vegyük ki a húsokat a pácléből, és csöpögtessük le őket. A páclét tegyük félre, később még fontos szerepe lesz (semmiképp ne öntsük ki!). 140 fokra előmelegített sütőben, tepsiben kezdhetjük sütni őket. Kezdetnek két órán át kell sütni a húst, egy óra elteltével sózzuk meg a húsokat.

A sütés közben egy edényben forraljuk be a páclét, alacsony lángon. Szűrjük le apró lyukú szűrővel az egészet (bármilyen szűrő megfelel, amivel mondjuk egy húslevest szűrnénk), majd a tiszta levet öntsük vissza az edénybe. Keverjük el benne a 3 teáskanál ketchupot, a dijoni mustárt, a barna cukor másik felét, és egy kevés sót ízlés szerint, valamint egy kevés cayenne borsot - attól függően, mennyire szeretnénk csípősre a végeredményt. Nagyjából 15 percig kell forralni, amíg egészen sűrű szósz nem lesz belőle, ekkor tegyük félre.

Ha letelt a sütés második órája is, ismét megfordítjuk a húsokat, majd a felső oldalukat is megsózzuk, és 180 fokra tekerjük a sütőt. Ezen a hőmérsékleten 40 percig kell sütni a sertést, húsz perc után megfordítva a szeleteket.

Ezután bekenjük a húsok tetejét a már elkészített szósszal, és még kb. 8-10 percig sütjük őket, majd utána a másik felüket is bekenjük, és ismét 8-10 percig sütjük a húsokat. Akkor jó a hús, ha villával szét lehet szedni. A végeredmény egy nagyon ízletes, nagyon porhanyós, isteni ízvilágú húskülönlegesség. Köretnek valamilyen krumplit, vagy sült zöldségeket javasolunk.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A barbecue valójában egy sütési mód, a grillezéshez hasonlóan, de kevesen tudják a kettő közötti különbséget. Ha grillezünk a húst közvetlenül, magas hőmérsékleten, kevés füst mellett, viszonylag rövidebb ideig sütjük,míg a barbecue a hús lassú, alacsonyabb hőfokon (100-120 °C), nagyobb füsttel járó, hosszú ideig tartó sütését jelenti.

süti beállítások módosítása