Isteni eledel két ünnep között: egzotikus narancsos kacsamell

2015. december 30. Deino

shutterstock_201448928.jpg

A kacsamell eredendően "ünnepi" fogásként él a fejekben - pedig bármikor elővehető ez a remek étel. Viszont egy kis karácsonyi fűszerezéssel valóban fejedelmi vacsora és ebéd hozható ki belőle.

shutterstock_354473264.jpg

Mire lesz szükségünk?

5 nagyobb narancs, 10 dkg méz, szárított chili (ízlés szerinti mennyiségben), 1 gerezd fokhagyma, őrölt fahéj és szegfűszeg, némi kakukkfű, egy kisebb citrom, só, bors, és 2 nagyobb kacsamell, bőrével együtt.

Hogyan fogjunk neki?

Ízlés szerinti nulladik lépés: ha van hozzá türelmünk, és nagyon előre megvettünk mindent, egy napig pácoljuk be a kacsamellünket narancslével, egy közepes löket narancslikőrrel, fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel és egy kevés chilivel, de mindenképp só nélkül, különben kiszáradna a hús. Enélkül is elkészíthető a recept, de így talán még különlegesebb, még narancsosabb ízvilágot kap a kacsánk.

A kacsamelleket mossuk meg, ha eddig még nem tettük, majd kereszt formában irdaljuk be mind a kettőt. Sózzuk és borsozzuk meg a két mellet, szórjuk meg kakukkfűvel. Aprítsuk fel a fokhagymát, tegyük félre, majd kezdjük el pirítani a kacsánkat. A bőrös felével kell kezdeni, 8-10 percig pirítsuk, öntsük mellé a fokhagymát és a többi fűszerünket, majd fordítsuk meg a kacsát, facsarjunk rá egy keveset a citrom levéből, és 5-7 percig pirítsuk ezt a felét is.

Facsarjunk ki 3 narancsot, majd a citrom maradék levét, a mézet és a hús szaftját keverjük el. Ha túl híg lett, akkor sűrítsük be egy kevés liszttel vagy keményítővel. A maradék narancsainkat pucoljuk meg, szedjük le a fehér, keserű hártyás részét is, majd aprítsuk fel egészen apróra, keverjük el a szószban, és terítsük be vele a kacsamelleket. Tegyük át egy tepsibe, majd toljuk be 20-25 percre egy közepes hőfokra előmelegített sütőbe, majd mikor a hús már puha, kicsit tekerjük fel néhány percre 200 fokra, hogy rápiruljon szépen a mártásunk.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

A különböző termőtájakról származó narancsok ma már egész évben elérhetőek. Külföldön kifacsarják a narancsot és a levét isszák, mi magyarok inkább esszük, jobban szeretjük a rostos gerezdeket. Az utóbbi időben rendkívül tudatosan vásárolunk, minden termék összetevője érdekel. A citrusfélék felületét a szüretet követően egy mesterséges viaszréteggel fedik be, hogy a lé tartalmat megőrizzék.

A Spar zöldségosztályain tájékoztatjuk a vevőket, hogy tiabendazolt (E233), orto-fenil-fenolt(E231), és imazalillt is tartalmaz a felület. Több vásárlónk is megriadt ettől az információtól, nekik a BIO citrusféléket ajánljuk, mert ezek felülete nincs kezelve semmivel, nyugodtan felhasználhatják a héjat is, a sütés - főzéshez.

süti beállítások módosítása