Így készül a rögtön puha mézeskalács!

2015. december 23. Deino

shutterstock_229350637.jpg

A mézeskalács egyetlen problémája, hogy meg kell várni, amíg megpuhul - ami bizony sokszor napokat jelent! Pedig legszívesebben minden felnőtt és gyerek egyből leenné a fáról. Erre az apró kellemetlenségre megoldás a rögtön puha mézeskalács!

shutterstock_334194443.jpg

Mire lesz szükségünk?

10 dkg margarin, 12 dkg barna cukor, 25 dkg méz, fél kiló finomliszt, 2 csomag sütőpor, 2 kisebb kávéskanál szódabikarbóna. A fűszerezéshez: 2 teáskanál őrölt fahéj, 2 teáskanál szegfűszeg, 2 teáskanál reszelt gyömbér, 2 teáskanál szerecsendió, 2 teáskanál szegfűbors, 2 citrom reszelt héja, 2 narancs reszelt héja, és kettő tojás.

Hogyan fogjunk hozzá?

Engedjünk vizet a mosogatóba, egy megfelelő lábasban olvasszuk fel a mézet, a cukrot és a vajat, majd a hideg vízbe állítva hagyjuk kihűlni. Egy nagy tálban keverjük el a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával, majd adjuk hozzá a fűszereket, végül a citrom és a narancs reszelt héját.

shutterstock_335070953.jpg

Keverjünk el kettő tojást a mézes-cukros-vajas masszában, majd öntsük hozzá a lisztkeverékhez, és dolgozzuk el, gyúrjunk belőle tésztát. 5-10 órára tegyük félre pihenni valami hűvösebb helyre. A tésztát nyújtsuk 3-4 mm vastagra, és szaggassunk belőle formákkal mézeskalácsot. Alternatív megoldásként vághatunk keménypapírból is formákat, amiket ráhelyezünk a kinyújtott tésztára, majd egy éles késsel körbevágunk. A kiszaggatott mézeskalácsokat tegyük bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, tepsikbe. Hagyjunk köztük helyet. mert a hő hatására növekedni fognak, és nem szeretnénk, hogy összesüljenek. Kenjük le a tetejüket tojássárgával kétszer, ha szeretnénk, hogy szép fényesek legyenek!

Előmelegített sütőben sütjük őket 6-9 percig, 200 fokon. Sütés után hagyjuk kihűlni, és díszíthetjük cukormázzal, vagy ha kihagytuk a tojássárgájás lépést, akár belemárthatjuk a tetejüket gőz felett olvasztott étcsokoládéba - isteni csemege lesz belőle!

Pákai Balázs, a SPAR pékszakértőjének tanácsa

A mézeskalács puhasága a sütésnél kezdődik, mert nem szabad túlsütni. Amikor azt látjuk, hogy a tészta már világos, mogyoróbarna, kapjuk ki a sütőből. Ha a tészta 3-4 mm vastag, ez a 180-200°C-on nagyjából 6-8 perc.

süti beállítások módosítása