Citromos karácsonyi palacsinta, a gyerekek kedvence

2015. december 18. Deino

shutterstock_126364022.jpg

A palacsintát minden gyerek imádja, a téli szünet időszakában így különösen népszerűek leszünk ezzel a recepttel - pláne, hogy a karácsony ízeit is bele lehet csempészni könnyedén!

Mire lesz szükségünk?

15 dkg finomliszt, 1 nagyobb tojás, 2 dl tej, 2 dl szénsavas víz, vagy szódavíz, 0,5 dl citromlé, egy közepes fél citrom finomra reszelt héja, napraforgó olaj, citrom vagy narancs lekvár, és némi porcukor, őrölt fahéj és szegfűszeg. 

Hogyan fogjunk hozzá?

Készítsünk elő egy nagyobb tálat a palacsinta tészta kikeveréséhez. Reszeljük le a citrom héját - igyekezzünk minél finomabbra reszelni, hogy a tésztánk ne legyen tőle darabos később! Ha mi facsarjuk a citromlevet, azzal finomabb végeredményt érhetünk el, mint a boltival - és mivel a citrom már úgy is kéznél van, nyugodtan próbálkozzunk meg vele.

Ha kész vagyunk a citrommal, akkor keverjük el a hozzávalókat a tálban. A tésztát keverjük simára, és igyekezzünk kerülni a csomósodást! Ha kész van, egy kicsit hagyjuk állni, majd olajozzunk be egy serpenyőt, és süssünk vele vékony palacsintákat - kísérletezzünk a megfelelő hőmérséklettel és vastagsággal, míg meg nem találjuk az igazit!

Ha kész vagyunk a palacsinták sütésével, tegyük őket félre hűlni, és addig vegyük kezelésbe a lekvárt! Adjunk hozzá őrölt fahéjat és őrölt szegfűszeget, valamint ízlés szerint darált diót, vagy apróra szeletelt aszalt gyümölcsöket is tehetünk bele. Ne féljünk belekóstolni, hogy tudjuk hogy áll a mixünk! Ha kész van, várjuk meg amíg teljesen kihűlnek a palacsintáink, majd kenjünk meg, és tekerjük fel őket - tálalás előtt hintsük meg egy kis porcukorral, és készen is vagyunk.

Pákai Balázs, a SPAR pékszakértőjének tanácsa

A karácsonyi ízekben a dió ,aszalt gyümölcsök, fahéj és szegfűszeg a finom ízek mellett egészségesek. A diónak, ásványi anyag tartalmának és a benne lévő vitaminoknak köszönhetően, sok jótékony hatása van.A dióban többféle található ásványi anyag található ezek közül kiemelkedő mennyiségű káliumot (450 mg), foszfort (380 mg) és kalciumot (99 mg) tartalmaz.Sok Omega-3 zsírsav és antioxidáns is található benne. Napi 30 gramm dió segít megvédeni a szívet a betegségektől és csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget a nőknél, normalizálhatja a koleszterinszintet. Antioxidánsok a fahéjban igencsak nagy számban előfordulnak elő – többek között remek mangánforrás – amiért a fahéj képes harcolni a szabadgyökök ellen. A fahéj immunerősítő hatása régóta nem vita kérdése, egyes kutatások szerint a világon fellelhető 10 legerősebb antioxidáns élelmiszer egyike. .

süti beállítások módosítása