Egy jó bejglirecept már fél siker!

2015. december 13. Deino

shutterstock_246856195.jpg

A bejgli eredetét és pár érdekességet már az előző posztunkban megtárgyaltunk, most ideje rátérni a készítésére - azon belül is arra, hogyan kell úgy csinálni a bejglit, hogy véletlenül se repedjen - a jó bejgli ugyanis nem csak kívül ropogós, belül omlós, hanem repedés-mentes is.

Mire lesz szükségünk?

 

A tészta

1 kg finomliszt, 20 dkg margarin, 15 dkg mangalicazsír, 10 dkg porcukor, egy közepes méretű tojás, 2,5 dkg élesztő, egy kiskanál kristálycukor, 1,5 dl langyon tej, és egy csipet só, 2-4 sütőlap és egy tojás külön a végén, a lekenéshez.

A mákos tölteték

40 dkg mák, 30 dkg cukor, 2,5 dl víz, ízlés szerinti mennyiségben mazsola (elhagyható), némi reszelt citromhéj, 1,5 hámozott, finomra reszelt alma.

A diós tölteték

40 dkg (finomra) darált dió, 20 dkg cukor, 2 dl víz, 5 dkg zsemlemorzsa, ízlés szerint mazsola (elhagyható), némi reszelt citrom.

shutterstock_186471572.jpg

Hogyan fogjunk hozzá?

Első lépésként futtassuk fel cukros tejben az élesztőt! Kerítsük egy nagyobb edényt, és keverjük el benne alaposan a lisztet a vajjal, a zsírral és a porcukorral, majd adjuk hozzá a tojást, a csipet sót, és végül mehet bele az élesztős tej. Alaposan gyúrjuk össze, gyúrjuk át többször is, majd hűvös helyen pihentessük egy pár órát. Ez az idő bőven elég lesz arra, hogy elkészítsük a töltelékeket.

A cukorból és a vízből főzzünk szirupot, amivel leforrázzuk a mákot, majd elkeverjük az egészben a többi hozzávalót. Ha szükséges, akkor a töltelék állagán tudunk lazítani a reszelt alma segítségével - ha már úgy ítéljük meg, hogy nem kell puhítani rajta, egyszerűen nem tegyünk bele több almát. Fontos, hogy alaposan, egyenletesre keverjük minden lépésnél a tölteléket.

A dióhoz szintén szirupot kell főzzünk a fenti cukorból és vízből, majd ugyanúgy mint a máknál, leforrázzuk vele a diót, hozzáadjuk a többi összetevőt, és itt is lazítunk rajta az almával, amennyit kell - szintén keverjük egyenletesre. Ha ez is kész, hagyjuk kihűlni mind a két töltelékünket.

A kihűlt töltelékeket osszuk szét 3-3 egyforma adagra. A kész tésztát felezzük el, majd vágjuk egyenlő harmadokra. Ezekből egyesével formázzunk cipókat, majd nyújtsunk belőlük téglalapokat. Egy kenőkéssel egyenletes vastagságban oszlassuk el rajta a tölteléket úgy, hogy a szélén 1-1 centi maradjon üresen. Jobb- és baloldalt ekkor egy-egy centivel visszahajtjuk a tésztát, majd alulról felfelé felsodorjuk. Az a rész, ahol összeillesztettük a tekercset kerüljön alulra, vagyis az érjen a majd később a tepsihez. Zsírozzuk ki vékonyan a sütőlapot, majd mehetnek be a kész bejglik a tepsibe, illesztéssel lefelé. Az utolsó tojást verjük fel alaposan villával, majd a felével kenjük le a bejgliket. Helyezzük őket valami meleg helyre, hogy szépen megkeljenek (legalább fél óra, néha több). Ha megkeltek, akkor ismét lekenjük őket a maradék tojással, majd tegyük félre őket hűvös helyre, amíg meg nem szárad rajtuk a máz - ettől lesz igazán szép majd a külseje. Ezután 170 fokos sütőben, légkeveréses üzemmódban készre sütjük a tésztát.

Pákai Balázs, a SPAR pékszakértőjének tanácsa

Néhány tanács, ha sütés közben gyakran szembesülünk a felrepedt bejgli problémájával: sütés előtt érdemes a bejgli tetejét villával, késsel egy- két pontban megszúrni, így távozik a felesleges nedvesség belőle, és nem reped meg a bejgli. Valamint fontos, hogy a töltelék teljesen ki legyen hűtve mielőtt a tésztát feltekernénk.

süti beállítások módosítása