Öt érdekesség sokak kedvenc karácsonyi süteményéről, a bejgliről

2015. december 7. Deino


shutterstock_186471572.jpg

A bejgli vitán felül az egyik legkedveltebb karácsonyi édesség az ünnepi időszakban - sütemények terén egyetlen vetélytársa a mézeskalács, amit azonban sokkal gyakrabban élvezünk a fán, mint tányéron, így joggal kiálthatjuk ki a bejglit a karácsonyi sütemények királyának. Diós és mákos nélkül szinte nem is tudjuk elképzelni se a karácsonyi vacsorát, se az ajándékbontást. Álljon hát itt pár érdekesség erről a közkedvelt nasiról!

shutterstock_140138923.jpg

Magyar találmány a bejgli?

Nos, ez egy nehéz feladvány. A bejgli története egészen a 14. századig vezethető vissza Európában, és az eredetét Sziléziába tulajdonítják a történészek. Mindenesetre rövid időn belül roppant népszerű lett szinte egész Közép-Európában, létezik dán, izraeli, olasz, de még orosz válfaja is, legerősebb hagyományokkal a lengyeleknél, és persze nálunk rendelkezik a bejgli.

Miért pont mákos-diós?

Bár manapság már számos másféle töltelékkel is kapható és süthető a karácsony "sztárja", eredetileg csak mákos és diós formában készítették. A mák bőséget, termékenységet hozott a háznak és a falunak, a dió pedig a babonák szerint védelmet biztosított a rontások ellen.

Hogyan írjuk helyesen: beigli vagy bejgli? 

Bár senki nem fog minket a tavalyról megmaradt, csontszáraz bejglivel fejbe kólintani ha elrontjuk, de a helyes írásmódja csakis a pontos jé - így szerepel a helyesírási kéziszótárban is. A sütemény neve a német beugen, azaz hajlítani igéből ered, ami a készítésére utal, valamint arra, hogy a németeknél patkó formában sütötték ezt a csemegét. Amiért viszont biztosan furcsán fognak ránk nézni minden körülmények között, ha bárhol le találjuk írni az, hogy bájgli.

shutterstock_239601640.jpg

Régen a bejglisütés egy napos foglalatosság volt

Manapság már sokkal gyorsabban készen vagyunk egy-egy tepsi bejglivel, de régen bizony amikor a ház asszonya nekiállt a feladatnak, az egy egész napos program volt. Megtörték a diót, le kellett darálni hozzá frissen a mákot és a frissen feltört diót, meggyúrták, nyújtották a tésztát, jöhetett a tekerés, majd a sütés.

Minden gyerek álma: egy bő fél kilométer bejgli

A bejglisütésnek bizony vannak rekorderei is! 2014-ben például a leghosszabb bejgli, amit sütöttek 570 méter hosszú volt - bele sem merünk gondolni, hogy ez vajon hány szeletet vagy éppen kilót jelent, és hogy mennyi ideig tartana egy átlagos családnak elfogyasztani. Valószínűleg kitartana egyik karácsonytól a következőig.

Pákai Balázs, a SPAR pékszakértőjének tanácsa

Néhány tanács, ha sütés közben gyakran szembesülünk a felrepedt bejgli problémájával: sütés előtt érdemes a bejgli tetejét villával, késsel egy- két pontban megszúrni, így távozik a felesleges nedvesség belőle, és nem reped meg a bejgli. Valamint fontos, hogy a töltelék teljesen ki legyen hűtve mielőtt a tésztát feltekernénk.

süti beállítások módosítása