Ínycsiklandó, házi disznótoros káposzta

2015. november 30. Deino

shutterstock_306816095.jpg

A disznóvágás egyik jellegzetes étele, sokak nagy kedvence a toros káposzta. Most megmutatjuk, hogyan lehet belőle igazán kihozni a legtöbbet, hogy olyan legyen, mintha most jöttünk volna egy igazi disznóvágásról.

Mire lesz szükségünk?

60 dkg minőségi sertéshús (dagadó, vagy tarja ajánlott), kettő evőkanál sertészsír (ha lehet, akkor mangalica), 80dkg savanyú káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, fűszerpaprika, majoránna, őrölt kömény, só és bors.

Hogyan fogjunk hozzá?

Pucoljuk meg a hagymát, majd kockázzuk fel viszonylag egyenletesre. Pirítsuk üvegesre egy nagyobb edényben a sertészsíron, majd aprítsuk fel a húst is nagyjából másfél centis kockákra. Ha a hagyma lepirult, akkor mehet bele a húskocka. Addig pirítjuk, amíg minden húsunk ki nem fehéredett. A fehéredés eljő jeleinél adjunk hozzá sót és a borsot ízlés szerint. Ha már minden húsunk fehérre pirult, húzzuk félre az edényt, és várjuk meg, amíg kicsit kihűl a tartalma - nem nagyon, csak hogy már ne sisteregjen, ne rotyogjon.  Adjunk hozzá egy nagyobb kiskanál fűszerpaprikát, nagyon alaposan keverjük el, majd egy kicsit még pirítsunk rajta tovább.

shutterstock_333876230.jpg

Adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje a húsokat (ne többet), majd adjunk hozzá egy kevés őrölt köményt és majoránnát. közepes lángon főzzük, folyamatos kevergetés mellett, amíg a húsok puhák nem lesznek. Ha ez bekövetkezett, adjuk hozzá a kimért savanyú káposztánkat, keverjük addig, amíg egyenletesen piros nem lesz, és erős kevergetés mellett puhára főzzük ezt is.

Sokan szeretik egy kis tejföllel a tetején, vagy zsíron pirított kolbásszal - isteni fogás ebédre, főleg friss kenyérrel.

 Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A disznótoros káposzta egy olyan étel, amelynek elkészítésére igaz, hogy ahány ház annyi szokás.

De ami sehol nem maradhat ki belőle az a jó minőségű, friss sertéshús. Bátran használjunk többféle húst az elkészítéshez, ha igazán ízletes toros káposztát szeretnénk. A sertés magasabb zsírtartalmú részeiből válogassunk, a dagadó és a tarja mellett a lapocka is jó választás  lehet.

süti beállítások módosítása