Különleges köretek disznótoros mellé

2015. november 27. ge

shutterstock_166841894.jpg

A hagyományos káposzták és krumplik helyett néha nem árt valami mással feldobni a sült kolbászt és hurkát. Az édes sült gyümölcsök remekül illenek a zsírosabb fogásokhoz, de annak is van tippünk, aki nem lelkesedig az ilyen párosításért. A 3 kedvenc egyszerű, de nagyszerű kísérő sültekhez is kipróbálható!

Egyszerű sült alma


5 db savanykás alma
5 dkg vaj
só, bors, citromlé
cukor

Az almákat héjastól feldaraboljuk: leginkább cikkekre vágni érdemes, de aki karikákra, vagy kockákra szereti, úgy is elkészíthető. A magházat távolítsuk el és vajon kezdjük el karamellizálni a cukrot. Ha már halványan barnul, dobjuk rá az almát, közben sózzuk, borsozzuk és forgassuk át óvatosan. Amin kezd puhulni, csavarjunk rá citromot, húzzuk le a tűzről és takarjuk le kicsit.

shutterstock_202070959.jpg

 

Párolt almás savanyú káposzta

50 dkg savanyú káposzta
2 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
5 db savanykás alma
cukor
mazsola
köménymag

A hagymákat karikára vágjuk és a vajon megpirítjuk, picit cukrozzuk. Hozzáadjuk a káposztát, felöntjük egy kis vízzel, illetve ha nem túl savanyú, akkor a káposzta saját levével és 20 perc alatt jó puhára pároljuk. Az első 10 perc után a megpucolt és vékonyra szelt almát a káposzta tetejére fektetjük és ezzel együtt fejezzük be a párolást. Végül megszórjuk egy marék mazsolával és ízlés szerint köménymaggal.

shutterstock_95242738.jpg

Mustáros burgonya

1 kg burgonya (kisebb szemű)
2 evőkanál mustár
3 gerezd zúzott fokhagyma
kakukkfű

bors
olaj

A burgonyákat alaposan megmossuk, a héjukat is átsikáljuk, mivel hámozás nélkül fogjuk megsütni őket. Hosszában félbevágjuk és a vágott felületüket jó pár centi mélyen bevagdossuk. Egy kis tálban összekeverjük az összes hozzávalót és bekenjük vele a krumplik vágott felületét. Tűzálló tálba rakosgatjuk a megkent felükkel fölfelé és közepes tűzön 40-45 percig sütjük őket. Savanyúsággal, salátával akár önálló vacsoraként is megállja a helyét, de köretnek is remek.

 

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Magyarországon a burgonya húsa fehér, a héja pedig piros! Ez olyan mélyen van a tudatunkba vésődve, hogy önkéntelenül is kerüljük a sárga burgonyát, amikor vásárolunk. A különbség mindössze a héj színe, amit ráadásul legtöbbször le is hámozunk... A háziasszonynak az a lényeg, hogyan viselkedik a burgonya, sütés - főzés közben, ezért csoportosítjuk és jelöljük is.

Receptünk alapján válogassunk és keressük a csomagoláson:

"A" - Salátának való, keményre fövő burgonyák, keményítő tartalmú sejtjei finomszemcsések, ezek a hagyományos kifli burgonyák.

"B" - Főzni való, kissé lisztes, közepesen finomszemcsések,

"C" - Sütni való, hasábburgonya alapanyag, ezek szétfövő burgonyák - lisztes, laza szerkezetű, nagy szemcseméretűek.

Személyes kedvencem a héjában sült krumpli, vajjal és káposztalével.

süti beállítások módosítása