Így kell tökéletes sült kolbászt sütni!

2015. november 10. Deino

shutterstock_151442603.jpg

Kolbászt nagyon sok helyen kapni, de az igazán jó sült kolbász ritka kincs! Otthon is el lehet azonban készíteni tökéletesre ezt a mindenki által kedvelt húscsemegét, ha erre odafigyelünk!

shutterstock_238571428.jpg

Első lépés, mondhatni inkább a nulladik: a sült kolbászhoz sütnivaló kolbászt kell vegyünk, méghozzá jó minőségűt! Mindig nézzük meg, hogy pontosan milyen összetevőkből áll a kolbászunk - az olcsóbb féléknek gyakran valóban híg a leve, és kevés húst tartalmaznak, viszont csak azért, mert az egyik fajta kolbász még drágább, nem lesz automatikusan jobb az olcsóbbnál.

Ha megvan a jó minőségű kolbász, akkor már "csak" a sütés van hátra. A jó kolbász belül szaftos, omlós, a külseje viszont ropogós - mégis hogy lehet ezt elérni? Nos, mondhatni trükkösen: kétszer fogjuk ugyanis sütni effektíve az ételt.

shutterstock_258871730.jpg

Melegítsük elő 100 fokra a sütőnket, egy kevés zsírral kenjünk alá a tepsinek, majd mehet is bele a kolbász. Szurkáljuk meg kicsit a kolbászainkat. Nem kell agyondöfködni őket, de ott feltétlen szúrjuk ki, ahol levegőt látunk benne! A hő hatására a levegő kitágul, és utat tör magának, ha nem csináltunk neki előtte lyukat - ilyenkor robban szét a kolbász. A viszonylag alacsony hőmérsékleten sütésnek hála a kolbászunk belül szaftos marad - viszont cserébe több időt kell a sütőben tölteni. Minél gyakrabban fordítjuk meg a kolbászt a sütőben, annál egyenletesebben átsült lesz.

shutterstock_274791692.jpg

Mikor már úgy ítéljük meg, hogy a kolbászunk kész, vagy szinte teljesen kész van, kapcsoljuk ki a sütőnket, és vegyünk elő egy nagyobb serpenyőt. Olvasszunk benne némi vajat, és pirítsuk meg magas hőfokon a már kész kolbászokat! Így kívül ropogós lesz, de belül omlós, szaftos - és nem száraz.

Köretnek leginkább tört krumplit, vagy párolt lila káposztát érdemes mellé készíteni, de megállja a helyét a klasszikus mustár és friss, puha kenyér kombinációval is! A serpenyős résznél megpróbálkozhatunk feldobni a kolbászt fűszernövényekkel, de figyeljünk oda, nehogy a magas hőmérsékletnek köszönhetően ráégjenek a kolbászra a fűszerek, mert akkor kesernyés ízt kaphatunk végeredményül.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A sütnivaló kolbászt akár magunk is elkészíthetjük, de az alapanyagra érdemes odafigyelni. A zsírosabb sertéshúsok, például a  lapocka  jó választás hozzá, de ha szükséges lazíthatjuk szalonnával. A tokaszalonna kiváló erre a célra. Fontos a hús frissessége is, nem véletlen, hogy a legideálisabb alap a friss vágású hús, hiszen ebből készül az igazán szaftos sült kolbász.

süti beállítások módosítása