A sárgarépa öt nagyon jó hatása a szervezetre

2015. szeptember 24. Deino

shutterstock_267359693.jpg

Minden gyerek tudja, hogy a sárgarépától meglehet tanulni fütyülni, és olyan lesz a szemünk, mint a sasé! Persze felnőttkorban már kevésbé hiszünk az ilyesmiben, répát enni viszont továbbra is szeret enni a többség, legyen az nyersen, magában, salátában, levesben, vagy sütve. Most összeszedtük a répa öt legfontosabb tulajdonságát, és hogy miért is érdemes ősszel a szokásosnál is többet fogyasztani belőle.

shutterstock_154635353.jpg

Csodát tesz a bőrrel

Szinte igazi ezermester ilyen szempontból a répa: egyrészt a magas A-vitamin és antioxidáns tartalma révén rengeteg bőr probléma megelőzhető a fogyasztásával, és segít a bőr egészségének megóvásában. Répából különösen olcsón lehet jó hatásfokú arcmaszkokat készíteni, rengeteg ilyen recept kering a neten.

A répalé fogyasztása segít megtisztítani a bőr, sőt a rostos lével a pattanások is eltüntethetőek, megelőzhetőek. A répa C-vitamin tartalma elősegíti a szervezetben a kollagén termelést, ami javítja a bőr rugalmasságát, késlelteti a bőr öregedését. Emellett a répában található A-vitamin fellép a szabadgyökök ellen, és így megakadályozza az egyenletlen bőr, a ráncok, pigmentfoltok kialakulását, terjedését. A répa fogyasztása elősegíti a bőrünk védelmét a káros napsugarakkal szemben, erősítik a leégés elleni immunitásunkat, valamint a száraz bőr ellen is kiváló a répalé.

Erősíti a fogakat

A répa mintegy természetes fogkefe, segít eltávolítani a fogkövet, eltávolítja a fogak közül az ételmaradékokat. Erősíti a fogínyt és a nyáltermelést, amivel kiegyenlíti a szájüreg ph értékét, csökkenti a lyukas fogak kialakulásának esélyét. A répa ásványi anyagai elpusztítják a szájüregben található káros baktériumokat.

shutterstock_280472486.jpg

Jót tesz a hajunknak is

A répa vitamintartalma segíti a hajszálak vastagodását, a haj erősödését és a fényének növelését. A rendszeres répalé fogyasztás bizonyítottan jót tesz a hajnak. A répa C és E-vitaminjai serkentik a fejbőr vérkeringését, ami késlelteti az őszülést, sőt, segíti a haj növekedését.

Remek a tápanyag tartalma

A répa fogyasztása az egyik legjobb béta-karotin forrás az emberi szervezetnek, valamint rengeteg C- és K-vitamin található benne, kálium és élelmi rost. Tartalmaz még foszfort, B6 és E-vitamint, B1 és B2 vitaminokat. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, alig van benne zsír és 0 a koleszterin tartalma. Tíz répa szinte teljesen fedezi a felnőttek számára szükséges napi ajánlott rostbevitelt, amivel nagyban segíti a belső szervek és az artériák tisztán tartását, csökkenti a keringési betegségek kockázatát.

Terhesség alatt különösen ajánlott

A répa fogyasztása elősegíti a magzat egészséges fejlődését, csökkenti a vetélés és a fertőzések kockázatát. A répa rendszeres fogyasztása segíti az anyánál a tejelválasztást. Emellett a répa fogyasztása jelentősen csökkenti az agyvérzés kockázatát, javítja a keringést és a rákos betegségek kialakulását is csökkenti.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Nekem legkedvesebb, a saját kertemben nőtt, alig ujjnyi vastag friss répa, amit csak kihúzok a földből, megtörlöm a saját levélzetével, és már rágcsálom is. Ha boltban veszem, olyan csomós répát keresek, aminek üde zöld a levele és nyakán nincs zöldülő - barnuló „koronája”. Szempont még, hogy a répatest legyen kemény, hengeres, narancs-piros, nem foltos, lehetőleg tompa végű, (Nanti típusú) nem elágazó.

Nagymamám receptje, gyerekkorom kedvence volt: lereszelve, mézzel, citrommal… nagykanállal!

süti beállítások módosítása