Egy igazi, vérbeli magyar lecsó!

2015. augusztus 21. Deino

shutterstock_173452697.jpg

A lecsónál kevés igazi, tradicionális magyar étel van. Egy jó lecsó kincset ér, ezzel alighanem mindenki egyetért. Most mutatunk egy receptet, amivel nem lehet hibázni!

shutterstock_135674558.jpg

Mire lesz szükségünk?

4 fej nagyobb vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 ujjnyi kolozsvári szalonna, egy kiló friss paradicsom, 1,5 kg tv paprika, 15-20 dkg füstölt kolbász, 5 pár bőrös virsli, 2 db bogyiszlói paprika, az ízesítéshez pedig fűszerpaprika, cukor, só és bors.

Hogyan fogjunk hozzá?

Aprítsuk fel ízlés szerinti méretre a szalonnát és a kolbászt, karikázzuk fel a virsliket. A szalonnát és a kolbászt megpirítjuk annyira, hogy kijöjjön a zsírja kissé, majd félretesszük. A "kipirított" zsíron pároljuk meg az fel karikázott vöröshagymát. Ne dolgozzunk túl nagy lánggal, különben hirtelen odapirul! Legalább 30 percig érleljük így, majd mehet mellé a fokhagyma, és a felkarikázott paprika. Húzzuk félre, és adjunk hozzá 1-2 teáskanálnyi pirospaprikát. Kicsit forgassuk át, majd fedő alatt pároljuk újabb 10 percet. 

Ekkor jöhet bele a felaprított paradicsom, újabb 10 percig pároljuk fedő alatt, majd vegyük le róla a fedőt, és még 10 percig hagyjuk legalább a láng felett, hogy a szaft egy része elpárologjon, az egész kicsit sűrűsödjön. Ha már megfelelőnek érezzük az állagát, ízesítjük sóval, borssal, ha szeretjük, akkor egy kevés cukor is mehet bele - majd adjuk hozzá a virslit, és ismét alaposan keverjük el az egészet, forgassuk át.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Feltétlenül friss, puha, ropogós kenyérrel fogyasszuk! Aki pedig még soha nem próbálta, egyszer mindenképp adjon egy esélyt a tojásos lecsónak is - könnyen lehet, hogy elsőre beleszeret!

süti beállítások módosítása