Már össze is futott a szánkban a nyál és érezzük az orrunkban a sülő bundáskenyér semmivel sem összekeverhető illatát. Sütik nagymamák, anyukák, sütik konyhában szárnypróbálgató fiatalok, a bundáskenyér megkerülhetetlen és örök. Reggeltől estig, önmagában, feltétként, köretként ehető és az alap recepten kívül több variációban is kipróbálható. A jó minőségű alapanyag persze itt sem árt, de ha egy kicsit szikkadt a kenyerünk, azzal sem ártunk neki, sőt. Kisütni bő, forró olajban, közepes lángon érdemes. Főételként friss salátával remek nyári vacsora, de variálhatjuk is, itt van egy sima és két extrább ötlet.
Bundáskenyér klasszik
fehérkenyér
tojás
só
olaj
Egy magasfalú serpenyőben annyi olajat melegítünk, amennyiben úszkálni tudnak majd a kenyérszeletek. A tojásokat egy jó csipet sóval kicsit felverjük, a kenyeret közepes vastagságú szeletekre vágjuk, esetleg félszeletekre daraboljuk. Ha az olajunk már elég forró, a kenyereinket jó alaposan beleforgatjuk a tojásba (nem áztatjuk, az nem tesz jót a bundáskenyérnek) és közepes lángon mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Papíron leitatjuk a felesleges olajat és tálaljuk. Paradicsommal, kovászos uborkával, hagymával, bármilyen friss zöldséggel csodálatos.
Bundáskenyér töltve
kenyér
tojás
reszelt sajt
sonka, tarja
fokhagyma
só
olaj
Felvágjuk a kenyereket, egy szeletet megszórunk reszelt sajttal, aztán ráfektetünk egy szelet tarját vagy sonkát és lefedjük egy másik szelet kenyérrel. Ha nem bízunk magunkban, hústűvel vagy fokpiszkálóval kicsit összetűzhetjük a szendvicsünket, de ha kicsit összenyomkodjunk és két széles lapátot használunk a sütéshez, nem fognak szétesni.
A tojást sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, ügyesen beleforgatjuk a szenvicsünket és szép aranyszínűre kisütjük. Friss zöldség, egy hideg fröccs és kész is a remek, laktató vacsora.
French toast, az édes bundáskenyér
kenyér vagy kalács
tojás
tej
corn flakes morzsa (kb 3 marék)
kókuszreszelék
reszelt citromhéj
vaníliakivonat, vagy vaníliás cukor
só
vaj
karikára vágott banán, juharszirup, vaj
Ez egy kókuszos változat lesz, de csak szimplán édesen, gyümölcs nélkül is nagyon finom.
Az corn flakes morzsát, a kókuszreszeléket és a citrom héját egy tálkában összekeverem. Egy másikban a tojást felverem a csipet sóval és a vaníliával. A kenyérszeleteket beleforgatom a tojásba, aztán mint a panírozásnál, a morzsás keverékbe. Vajon érdemes sütni, úgy egész más íze lesz, mintha olajon készülne. Tálalásnál banánt, áfonyát, málnát és juharszirupot, na meg egy kis kocka vajat kínálhatunk hozzá.