Az klasszikus szuperétel, amit tényleg mindenki szeret: a bundáskenyér

2015. augusztus 15. ge

shutterstock_296561672.jpg

Már össze is futott a szánkban a nyál és érezzük az orrunkban a sülő bundáskenyér semmivel sem összekeverhető illatát. Sütik nagymamák, anyukák, sütik konyhában szárnypróbálgató fiatalok, a bundáskenyér megkerülhetetlen és örök. Reggeltől estig, önmagában, feltétként, köretként ehető és az alap recepten kívül több variációban is kipróbálható. A jó minőségű alapanyag persze itt sem árt, de ha egy kicsit szikkadt a kenyerünk, azzal sem ártunk neki, sőt. Kisütni bő, forró olajban, közepes lángon érdemes. Főételként friss salátával remek nyári vacsora, de variálhatjuk is, itt van egy sima és két extrább ötlet.

Bundáskenyér klasszik

fehérkenyér
tojás

olaj

Egy magasfalú serpenyőben annyi olajat melegítünk, amennyiben úszkálni tudnak majd a kenyérszeletek. A tojásokat egy jó csipet sóval kicsit felverjük, a kenyeret közepes vastagságú szeletekre vágjuk, esetleg félszeletekre daraboljuk. Ha az olajunk már elég forró, a kenyereinket jó alaposan beleforgatjuk a tojásba (nem áztatjuk, az nem tesz jót a bundáskenyérnek) és közepes lángon mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Papíron leitatjuk a felesleges olajat és tálaljuk. Paradicsommal, kovászos uborkával, hagymával, bármilyen friss zöldséggel csodálatos.

shutterstock_279104387.jpg

Bundáskenyér töltve

kenyér
tojás
reszelt sajt
sonka, tarja
fokhagyma

olaj

Felvágjuk a kenyereket, egy szeletet megszórunk reszelt sajttal, aztán ráfektetünk egy szelet tarját vagy sonkát és lefedjük egy másik szelet kenyérrel. Ha nem bízunk magunkban, hústűvel vagy fokpiszkálóval kicsit összetűzhetjük a szendvicsünket, de ha kicsit összenyomkodjunk és két széles lapátot használunk a sütéshez, nem fognak szétesni.

A tojást sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, ügyesen beleforgatjuk a szenvicsünket és szép aranyszínűre kisütjük. Friss zöldség, egy hideg fröccs és kész is a remek, laktató vacsora.

shutterstock_203249386.jpg

French toast, az édes bundáskenyér

 

kenyér vagy kalács
tojás
tej
corn flakes morzsa (kb 3 marék)
kókuszreszelék
reszelt citromhéj
vaníliakivonat, vagy vaníliás cukor

vaj
karikára vágott banán, juharszirup, vaj

Ez egy kókuszos változat lesz, de csak szimplán édesen, gyümölcs nélkül is nagyon finom.

Az corn flakes morzsát, a kókuszreszeléket és a citrom héját egy tálkában összekeverem. Egy másikban a tojást felverem a csipet sóval és a vaníliával. A kenyérszeleteket beleforgatom a tojásba, aztán mint a panírozásnál, a morzsás keverékbe. Vajon érdemes sütni, úgy egész más íze lesz, mintha olajon készülne. Tálalásnál banánt, áfonyát, málnát és juharszirupot, na meg egy kis kocka vajat kínálhatunk hozzá.

süti beállítások módosítása