Tippek a gyerekbarát nyári kerti sütésekhez

2015. augusztus 6. ge

shutterstock_184785749.jpg

Egy grillparti jó móka lehet mindenkinek, felnőttek és gyerekek egyaránt felszabadultabbak egy kerti sütögetés során, mint egy konyhában elköltött vacsoránál, de nem árt néhány dologra odafigyelni. A nyár jó néhány veszélyt rejt magába anélkül is, hogy ott lenne egy nagy izzó parázshalom a kert közepén, azzal együtt meg pláne.

Forró és hegyes

Mindegy, hogy grillezünk, szalonnát sütünk vagy bográcsozunk, sose hagyjuk felügyelet nélkül a gyereket a parázs, tűz és a forró étel közelében. A nyársak szintén forrók lehetnek, ráadásul még hegyesek is. Ezeket persze bátran a kezükbe adhatjuk, ha már elég nagyok hozzá, hogy elbírják és megértsék, hogy miért lehetnek veszélyesek. 

Fertőzések

A húst mindig rendesen süssük át, a nyers részek és a nyári meleg együtt jó kis szalmonella fertőzéshez vezethetnek, gyerekeknél ezt pláne ne kockáztassuk. Ha pedig a sütés alatt a gyerekek a homokozóban játszanak, ne maradjon el a kézmosás, mielőtt asztalhoz ülnek!

shutterstock_160868555.jpg

Túlsütés

A száraz hús nem finom, egy gyerek pláne nem fogja elrágni csak azért, hogy ne bántsa meg a házigazdát. De arra is figyeljünk, hogy ne kozmáljanak oda a kolbászok és a húsok, az égett részek ugyanis nem csak keserűek, de rákkeltők is.

Biztos pontok

Készüljünk a finnyásságra, bár ahol van gyerek, ott eleve nem csak csípős csirkeszárnyakkal és joghurtos fokhagymás padlizsánsalátával készülnek. Kóstoltassuk meg az új ízeket is, de a gyerekek nem mindig nyitottak, úgyhogy legyen klasszikus csirkenyárs, nem csípős kolbász, vagy jó minőségű virsli is kéznél. A főtt kukoricával is biztosra mehetünk!

shutterstock_74859721.jpg

Kenyér

A zsírosabb falatok mellé a  minőségű pékárú sem árt, egy-két kifli, E-szám mentes baguette karikára vágva is megmentheti az érzékenyebb gyomrúakat a gyomorfájástól.

Folyadék

Sok hűs limonádé és víz, kínáljunk mindig elég innivalót is a gyerekeknek a kerti grillezés során is.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

Ha gyerekkel főzünk, akkor nyilván ösztönös reakció, hogy a lehető legkevesebb vegyszerrel, mosogatószerrel szeretnénk, ha érintkezne az étel. Kevesen tudják, de a vágódeszka például kitűnően megtisztítható mindenféle mosogatószer használata nélkül - csak egy citrom kell hozzá, és némi só! Gyerekjáték!

süti beállítások módosítása