Isteni finom, ráadásul még egészséges is? Bizony, van ilyen! most megmutatjuk hogy kell, lépésről lépésre!
Mire lesz szükségünk?
1 kg érett, vegyszermentes őszibarack, 3 evőkanál méz, 6 evőkanál zabpehely, 2 evőkanál darált mandula, 3 evőkanál zabkopra, 3 evőkanál búzacsíra, 3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 3 evőkanál növényi olaj, 2 dl zabtej, vagy egyéb növényi tej
Hogyan fogjunk hozzá?
A barackokat megmossuk, kimagozzuk és felszeleteljük. A korpát, búzacsírát, a mandula felét, a lisztet és a zabpelyhet elkeverjük a zabtejjel, majd hozzákeverjük az olajat és a mézet is. Alaposan keverjük össze! Egy sima sütőformát kenjünk ki alaposan olajjal, szórjuk meg egy kis korpával, majd tegyük bele sorban a szeletelt barackot. Öntsük rá a kész masszát, és 30-40 percig süssük közepes lángon. Ha kész, borítsuk ki egy tálra, és szórjuk meg a maradék mandulával.
Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa
Süteménybe, desszertbe, kiválóan alkalmas az import barack és nektarin, mert olyan érettségi szinten szedik, ami még kibírja a hosszú utat, a hazai boltokig.
Ha igazi felüdülésre vágyunk, akkor válasszunk magyar barackot vagy nektarint! Itthon a gazdák csak akkor szedik a gyümölcsöt, amikor már kellőképpen érettek. Válasszunk érett, hamvas, feszes héjú, illatos őszibarackot. Van aki a sárga húsra van aki a fehér húsra esküszik, az a fontos, hogy kellően lédús és harmonikusan édes legyen. Az élvezeti értéket csak növeli, ha a húsa magvaváló.
Én önkéntelenül szürcsölve harapom a barackot és nem tudok három darabnál kevesebbet enni belőlük.