A grillsütők 3 legelterjedtebb fajtája

2015. június 5. Deino

shutterstock_283178381.jpg

Most már tényleg nem lehet tovább halogatni a dolgokat: itt a grillszezon, ha még nincs sütőnk az idei szezonra, érdemes felcsapni a pénztárcát, és venni egyet. De pontosan milyet is? Most segítünk kicsit eligazodni a grillsütők különböző fajtái között.

Elektromos grillek

shutterstock_158209556.jpg

Ez elsősorban azoknak kedvező választás, akik télen is szeretnének sütögetni. Általában könnyű, praktikusan tárolható szerkezetek ezek, amik kis helyet foglalnak. Az elektromos grillsütők azonban kis mennyiségű ember kiszolgálására hivatottak elsősorban. Ez inkább 1-3 főt jelent, mint egy 8 fős baráti társaságot.

Ezek a sütők jellemzően teflonbevonatúak, és könnyen tisztíthatóak, vagy pedig a másik gyakori megoldás a ráccsal szerelt verzió. Nagy előnye, hogy nincs szükség se fára, se faszénre, se gázra, és így nem kell megvárni azt sem, amíg a tűz kellően leég sütésre alkalmas állapotig. Nagy hátránya viszont, hogy oda a kissé füstöt, igazi barbecue íz - és persze, hogy elektromos vezeték mindenképp kell hozzá.

Faszenes grillek

 shutterstock_220482682.jpg

Általában véve ez az egyik legkelendőbb fajta. Olcsó, könnyen kezelhető, ezért nagyon népszerű, a fával és a gázzal ellentétben a faszén sokkal könnyebben tárolható. A sütéshez a hő az égő faszéndarabokból származik, így némiképp tovább tart az étel készítése, és ezért szükséges némi gyakorlat a tökéletes végeredményhez.

Egy pár próbálkozás után már magabiztosan meg tudjuk majd állapítani a sütéshez szükséges szénmennyiséget, és persze a hőmérsékletet. Sok típuson tudjuk utóbbi szabályozni szellőzőnyílásokkal, viszont fontos, hogy vigyázzunk a zsírral! Mivel a zsír közvetlen az égő szénre csöpög, könnyen fellángolhat, vagy befolyásolhatja a sütés hőmérsékletét. 

Viszonylag kevés idő után már megállapítható a hús megsütéséhez szükséges szénmennyiség és hőmérséklet. Az utóbbit a szellőzőnyílások használatával tudjuk szabályozni, de figyeljünk oda, mert a zsír közvetlenül az szénre csöpög az étel készítése során, és ez megváltoztathatja a kívánt sütési hőmérsékletet.

Gázzal működő grillsütők

shutterstock_220933951.jpg

Ezeknek több alfaja is létezik: vannak kisebb kapacitású, szállítható verziók, közepes nagyságúak, valamint a nagyobb, mint három égővel rendelkező fajták. 

A kompakt verziókat nagyon egyszerű szállítani, kis helyen elférnek mind összecsomagolt, mind már használatra kész állapotban, és a súlyuk is a szállíthatóságot szem előtt tartva lett megtervezve.

A közepes méretű gázgrilleket gyakran árusítják szettekben, grillráccsal, vaslappal, wokkal, vagy valamilyen sütőedénnyel, lecsöpögő zsírt felfogó tálcával. A gázgrillek egyes részei, gyakran a teljes felület lehajtható fedelű, ami segít a szélvédett sütés biztosításában, valamint akár meg lehet kísérelni barbecuezni is velük.

A legnagyobb, több mint három égővel rendelkező grillezőkben az égők között helyet hagytak, hogy a sütéskor a hő egyenletesen oszoljon el az egész felületen, ne csak az égők felett legyen meleg. Legtöbbször rozsdamentes acélból készülnek, a rács gyakran öntöttvas. Önműködő grillrács és hőmérős fedél is gyakran tartozéka. Remekül szabályozható a sütési hőmérséklete, gyorsan lehet vele dolgozni, gyorsan lehet kitisztítani is, és minimális a sütés során keletkező melléktermék.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A faszenes grillezéshez kulcsfontosságú a megfelelő parázs előkészítése. A parázs akkor a legjobb, ha már nem lángol, csak egyenletes vörös színnel izzik. A parazsat egy-egy alkalommal óvatosan át kell forgatni, mielőtt a húst felhelyeznénk a grill rácsra. Ha már a parázs kiváló és egyenletesen izzik, ekkor feltehetjük a kolbászokat. Többféle kolbász közül választhatunk: fehér színű, paprika nélküli, kölyök – ezek enyhébb fűszerezésűek, illetve csípős – intenzívebb ízvilág. Ha világosra akarjuk sütni kb. 10 perc elegendő, ha sötétre 20-25 perc alatt sül meg.

süti beállítások módosítása