A grillezés kritikus pontja a pác: érdemes eltölteni vele egy órát, vagy meg lehet ezt úszni kevesebből is? Most mutatunk három pácot, amivel pillanatok alatt elkészülhetünk, és isteni finomak: különösen ideális lustáknak, vagy feledékenyeknek, mivel tényleg minimális előkészülettel maximális ízhatást érhetünk el
Fokhagymás grillpác csirkéhez
Egy klasszikus fokhagymás páccal nem lehet hibázni, pláne, hogyha megfűszerezzük az egészet egy kis paprikával!
Mire lesz szükségünk?
2 közepes fej fokhagyma, 2 nagyobb evőkanál tej, 1 kiskanál csípős őrölt paprika, 1 csésze (extra szűz) olívaolaj, egy kis só
Hogyan fogjunk hozzá?
Az olívaolajba keverjük el az őrölt paprikát, a sót, utána adjuk hozzá a két evőkanál tejet, és a megpucolt, átpasszírozott fokhagymánkat. Alaposan keverjük össze, majd forgassuk bele a csirkeszeleteket, és már mehetnek is a sütőre. Időnként forgassuk meg a csirkét, és locsoljuk meg a mártással (ilyenkor vegyük le a locsolás idejére a grillről!).
Zöldfűszeres-oregánós pác
Egy igazán finom, igazán karakteres pác, ami minden húst feldob!
Mire lesz szükségünk?
3 deci olaj, 5 közepes evőkanál kefir, egy-egy evőkanál kakukkfű, oregánó és bazsalikom, 1 teáskanálnyi pálinka (törköly), és egy kevés őrölt feketebors
Hogyan fogjunk hozzá?
A fűszereket szárított állapotban használjuk, dörzsöljük szét őket, hogy felszabaduljanak a bennük lakozó illóolajok, majd keverjük el az olajjal és a kefirrel. Ha alaposan elkevertük, mehet bele a hús, majd hagyjuk két órát állni, és már sütésre kész is!
Chilis-mézes keleti pác
Egy igazán egzotikus darab, amit itthon kevesen ismernek, ezért garantált siker a vendégek előtt.
Mire lesz szükségünk?
3 evőkanál olaj, 2 evőkanál akácméz, 2 evőkanál szójaszósz, 1 kávéskanál chili, nagyon kevés só
Hogyan fogjunk hozzá?
Keverjük el alaposan az olajat, a mézet, és a szójaszószt, majd adagoljuk hozzá a chilit is. Különösen ügyeljünk arra, hogy a chilipor egyenletesen legyen elkeverve, ne legyenek a pácban kis "göbök". Csak nagyon kevés sót adjunk hozzá, különben a pác kiszárítja a húst sütés előtt, inkább közvetlenül a sütés előtt sózzuk meg még egyszer a húst! Két órát pácoljuk, majd mehet a grillrácsra, vagy akár sütőbe is!
Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa
A pác a hús puhítását szolgálja, emellett persze egy jó alap ízvilágot biztosíthat. A pácokat két részre kell osztani. Száraz és nedves pácot különböztetünk meg, melyekhez külön-külön és húsfajtáktól függően is más-más az ideális ízesítés és a pácolási idő is, ami 1 órától, akár több napig is terjedhet.
A száraz pác legfőbb alapanyaga a só és egyéb fűszerek, mellyel bedörzsöljük a húst. A száraz pácoka hosszan, alacsony hőmérsékleten sült húsokhoz javasoltak, így az ízek egyre jobban járják át a hús egészét..