A három legizgalmasabb húsmentes grillétel

2015. május 13. ge

Ha azt mondjuk grillezés, azonnal omlósra sülő pácolt hússzeletek, sistergő kolbászok, pirosra sült csirkecombok jelennek meg előttünk és már érezzük is a sült hús illatát.Van, akinél a grillezés a mindennapok része (hétköznap vacsorára miért ne ehetnénk egy jó flekkent?), de jellemzően hétvégi, társas elfoglaltság. Jönnek a vendégek, sülnek a húsok. De  gondolunk azokra is, akiknek nem esznek húst? Vagy ők majd eszik a köretnek szánt salátákat, esetleg feldobunk a rácsra egy két karika padlizsánt és megveregetjük a vállunkat? Ne érjük be ennyivel, érdemes a húsmentes fogásokra is több időt szánni, mindenki hálás lesz érte, nem csak a vegán vendégeink. Ők viszont nagyon.

shutterstock_219716410.jpg

Gombafejek fűszervajjal

250 gr gomba (sampinyon)
250 gr vaj
petrezselyem
bazsilikomlevél
metélőhagyma
szárított kakukkfű
szárított oregánó
fokhagyma

bors
citromlé

A fűszervajat előző nap is elkészíthetjük! Az ízlés szerinti mennyiségű (jó sok) zöldfűszert finomra vágjuk és az oregánóval, illetve kakukkfűvel elkeverjük. A vajat kicsit meleg helyre tesszük, hogy puha legyen és könnyen hozzákeverhessük a fűszereinket. Hozzáteszünk még 1-2 kávéskanál citromlevet, 1-2 gerezd szétzúzott fokhagymát, sót és borsot, ezután az egészet berakjuk egy fél órára (vagy akár egy egész éjszakára) a hűtőbe. A grillezés előtt az egészben hagyott gombafejek mindkét oldalát átkenjük a vajunkkal és kb. 3 percig sütjük őket, amíg minden oldaluk szépen megpirul.

shutterstock_184386125.jpg

Zöldség saslik

padlizsán
cukkini
gomba
paradicsom
paprika
kukorica (csöves)
édesburgonya
hagyma

A végtelenségig variálható zöldséges nyársnál egy dologra érdemes minden esetben figyelni: a zöldségek azonos méretűre vágjuk. Ha burgonyát is húzunk a beolajozott nyársra, azt érdemes egy kicsit még előző nap előfőzni, hogy a többi zöldséggel együtt puhuljon meg. Maradhatunk a semlegesebb ízeknél, akkor sóval, kis olajjal süljenek csak a zöldségeink, de a húsokhoz hasonló pácokkal is elláthatjuk őket. Remekül illik hozzájuk például az olajból, citromléből, fokhagymából és rozmaringból készített pác, amibe a nyársa húzás előtt megforgatjuk a kockányi zöldségeinket. A grillen néha forgassuk a nyársakat, hogy mindenhol szépen körbepiruljanak.

 shutterstock_198355925.jpg

Zamatos padlizsán olívakrémes mártogatóssal

4 kisebb méretű padlizsán

A páchoz:

Fél dl olíva olaj
citrom

1 kávéskanál őrölt rozmaring
1 kávéskanál morzsolt oregánó
1 gerezd fokhagyma

Az olívakrémes mártogatóhoz:

1 közepes cukkini finomra reszelve
2 paradicsom
2 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál sűrített paradicsompüré
1 evőkanál fekete olívakrém
1 teáskanál tahina (szezámpaszta, elhagyható)
1 csokor petrezselyemzöld
vörösborecet

bors
kakukkfű

A páclevet és a mártogatóst előző nap is összedobhatjuk, először nézzük az előbbit: az olajat és a citromlevet egy kis tálba összekeverjük, hozzákutyuljuk az áttört fokhagymát és a fűszereket, félrerakjuk. 

A mártogatóhoz a megmosott és lereszelt cukkinit összekeverjük az apróra vágott újhagymával és az áttört fokhagymával, majd zsiradék nélküli serpenyőben 5 percig pároljuk. A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk, magtalanítjuk és apróra felkockázzuk, ami macerásnak hangzik, de megéri! Most jön a petrezselyem, amit a paradicsommal és a tahinával együtt botmixerrel krémes állagúra pépesítünk. A még meleg cukkinis keverékhez keverjük a fűszereket, a paradicsomkockákat, az olívakrémet, valamint a petrezselymes-paradicsompürés krémet, végül az ecetet is. Az olívakrém miatt olajat is tartalmaz a krémünk, úgyhogy külön olajra már nincs szükség, de aki szereti az olívaolaj ízét, löttyintsen belőle bele bátran. A elkészült krémet lezárt dobozba a hűtőbe teszem, ott szépen összeérnek majd az ízek. 

A grillezés előtt a padlizsánt csíkokban meghámozzuk és mindegyikből (hosszában) 1-1 cm vastag szeletet vágunk. Egy kenőecsettel minden padlizsánra kenünk a pácléből, majd egymásra helyezzük a szeleteket és egy kicsit érni hagyjuk. A grillrácson 6-8 perc alatt omlósra sülnek majd.

 

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Ha gombát akarok grillezni, akkor nagyobb és kissé kinyílt csiperkegombákat keresek, legyen az fehér, vagy barna. Folyó víz alatt, finom mozdulatokkal megmosom (nem kell hámozni), lecsöpögtetem. Miután megszikkadt, kitöröm a gombatönköt és jöhet a töltelék (én az érett juhtúróra esküszöm).

Szárított fűszerek helyett ajánlom a friss, cserepes változatot! Vágjuk le bátran a nagyobb, külső leveleket és használjuk a főzéshez, sütéshez. A maradékot ültessük át nagyobb cserépbe, vagy egyenesen a kertbe, így egész nyáron, folyamatosan rendelkezésünkre állhat egy maréknyi saját gondozású, friss fűszernövény!

Zöldségsaslikhoz a burgonya helyett érdemes kipróbálni a csicsókát! Kicsit édesebb az íze, de nyersen is fogyasztható (ha nem sülne át) és diabétesz betegek is beilleszthetik az étrendjükbe.

Családunk hagyományos kedvence a grillezett paprika (Homokháti vagy kápia) savanyúság helyett ecetes, sós, cukros vízben... a Spar magyaros tarja mellé."

süti beállítások módosítása