Flekken, barbecue, grill - melyik micsoda?

2015. május 8. Deino

shutterstock_209888239.jpg

Bár ezt a három fogalmat sokan szinonimaként használják, egyáltalán nem ugyanazok. Mindhárom külön műfaj, és nagyon fontos pontokban különbözik egymástól. Mire gondol az, aki enne egy jó flekkent? És akinek egy jóféle barbecue-ra fáj a foga? Most kiderül.

shutterstock_153470021.jpg

Flekken

A flekken egy speciális fűszerkeverékkel való hússütést jelöl, ami Erdélyből származik. Csontos tarjaszeletből az igazi, azonban bármilyen hússal igazán ízletes. A fűszerezése nem olyan erős mint a grillezéses módszereknek, vagy a barbecue-nak, sokkal inkább hagyja érvényesülni a húsok eredeti ízét. Napjainkban ismét reneszánszát éli, a flekken fő alapanyaga a bors, a paprika, és az "igazhitű" flekkenesek még a mustárt is kerülik.

shutterstock_214207249.jpg

Barbecue és a grill

Mindkét sütési módszer hasonló: mindkettőt a szabadban végzik, általában faszénen sütnek vele, ott a nyílt láng, a parázs, a fűszerezések, ráadásul a köznyelvben is annyira összemosódik a kettő, hogy sokan nem tudják, mi a nagy különbség. Pedig a titok egyszerű: a hőmérséklet, és a rászánt idő.

A BBQ ételek a grillezésnél sokkal alacsonyabb hőfokon készülnek, és sokkal, sokkal hosszabb időn át. Egy jó barbecue hús elkészítése néhány órától akár egy fél napig is kitolódhat, sőt, akár 16 óra is lehet. A barbecue ráadásul gyakran alkalmaz szószokat is. A BBQ ételek 110 és 120 celsius fokos hőmérsékleten készülnek, de mindenképp 150 celsius fok alatt, míg a grill ételek néha akár 300 celsiuson is. A kettő teljesen más ízvilágot eredményez, mint ahogy a két sütés mentalitása is teljesen más.

A BBQ sütések elsődlegesen azért választották az alacsony hőfokú, sokáig tartó sütést, hogy a nehezen átsülő, rágósabb, keményebb marha és disznó részekből is igazán finom, élvezetes húsételeket tudjanak készíteni - ami maradéktalanul sikerült is.

shutterstock_132916436.jpg

Melyik a legjobb megoldás? 

Legjobb megoldás természetesen nincs - hiszen mind a hús természetes ízét kiemelő flekken, mint a hosszú órákon át tökéletesre sütött barbecue isteni szórakozás, remek kikapcsolódás, és nem utolsó sorban ízletes ebéd, vagy vacsora. Ha tehetjük, próbáljuk ki mind a hármat, csalódás semmiképp nem érhet minket!

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A faszén begyújtásához a legjobb, ha egy ún. izzító kéményt használjunk. Ezt a faszén brikettel megtöltjük és alágyújtunk egy-két spiritusz kockával. A huzat 20 perc alatt fehéren izzó szenet biztosít. Az izzó brikettet a tűztérbe öntjük és a további faszén mennyiséget ez gyorsan felizzítja megfelelő huzat mellett. Igy szóba sem kerülhetnek a kellemetlen, gyakran petroleum szagú gyújtó folyadékok.


Olyan grillezőt válasszunk, amelyen szabályozható a léghuzat és a tűztér alatt van hely a hamunak.
Arra is célszerű tekintettel lenni, hogy mekkora vendégseregnek szoktunk grillezni, mert kicsi grillen nehéz sok embernek sütni.

süti beállítások módosítása