Spárga párolva, sütve, grillezve!

2015. április 16. Deino

shutterstock_164660768.jpg

A spárga már-már csodaszámba menő egészséges hatásairól itt írtunk bővebben - most pedig mutatunk pár alap receptet az elkészítésére. Spárga a mindennapok konyhájában!

Csőben sült spárga

shutterstock_135999341.jpg

Mire lesz szükségünk?

85 dkg spárga, 10 dkg parmezán sajt, 20 dkg jó minőségű főtt sonka, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj, egy kevés olaj, 1 kávéskanál citromlé, só és cukor.

Hogyan fogjunk hozzá?

Első lépésként tisztítsuk meg a spárgát, majd főzzük meg egy evőkanál olajjal, a citromlével, sóval és egy kevés cukorral. A levét csurgassuk le, majd egy olajjal kikent (tűzálló) tálba tegyük bele. Rétegelve kerüljenek bele a dolgok: a spárgára egy sor főtt, vékonyra szeletet sonka, egy kevés sajt, némi vajforgács, majd egy újabb sor spárga, és megint a sonka. Az utolsó réteg tetejét szórjuk meg a maradék sajttal, kenjük át alaposan a tejföllel, és a sütőben közepes lángon süssük addig, amíg a teteje egészen aranybarnára nem pirul. 

Párolt zöld spárga

shutterstock_133552688.jpg

Mire lesz szükségünk?

Fél kilogramm zöld spárga, két liter víz, 1 evőkanál vaj, 5 szelet jó minőségű sonka, egy evőkanál vaj.

Hogyan fogjunk hozzá?

A só mehet bele a vízbe, majd tegyük fel a tűzre. A spárgát mossuk meg alaposan, és vágjuk le a szárát. Az elálló részeket szedjük le a száráról! Mikor a víz már lobog a tűzhelyen, akkor tegyük bele a megtisztított, megmosott spárgát, és főzzük puhára. Öt, tíz percnél több főzés nem igényelnek. Akkor van kész a spárgánk, ha a szár vége már nem fás, nem szálkás. Vágjunk bele kicsit, úgy a legkönnyebb ellenőrizni! Ha kész van, tegyük azonnal hideg vízbe, így a spárga megőrzi szép, természetes zöld színét. Az előkészített vajat forrósítsuk fel egy nagyobb serpenyőben, és egy, maximum két perc alatt forgassuk át rajta a megfőtt spárgát - ha kész van, akkor csavarjuk bele őket a vékonyra szeletelt sonkába (egy sonkába természetesen több szál is kerül).

Ínyenc grillezett zöld spárga

shutterstock_130888316.jpg
Mire lesz szükségünk?

Fél kiló zöld spárga, 2 evőkanál olaj (olíva), egy evőkanál szójaszósz, egy gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, és tengeri só.

Hogyan fogjunk hozzá?

A spárgát elsőnek ezúttal is mossuk meg alaposan, majd tördeljük egyforma hosszúságúra, egyúttal a fás szárát is törjük le. Fektessük őket ötösével egymás mellé, majd szúrjuk össze őket az alján és a tetején egy hústűvel. Akkor csináljuk jól, ha "pánsíp" szerű a végeredmény. Fogjuk az olajat és a szójaszószt, öntsük ki egy tálba, és préseljük bele fokhagymanyomóval a fokhagymánkat. Ha a tökéletességre törekszünk, akkor a páccal kezdjük a műveletet, és hagyjuk állni 1-2 órát. Ha minden megvan, jöhet a grill: a spárga "tutajocskák" mindkét felét ecseteljük le a páccal, majd tegyük fel a grillre, és a felfelé néző oldalát szórjuk meg nagyszemű tengeri sóval. Egyúttal mehet rá egy kis bors is. Nagyjából négy, maximum 8 perc múlva (a grill hőfokától függően) fordítsuk meg, és a tetején megint sózzuk, borsozzuk meg enyhén. Újabb 4-8 percig sütjük, majd kész is vagyunk.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

A spárga igazi értékmérője a frissesség! Az eperhez és a fejes salátához hasonlóan, „egynapos termék”! Rendkívül gyorsan fonnyad!  Kereskedelmi forgalomba csak friss, egyenes, zárt fejű, kötegelt, egalizált, spárgasípok kerülhetnek.

süti beállítások módosítása