A foszlós, illatos húsvéti kalács bombabiztos receptje

2015. április 3. ge

A húsvéti menü elengedhetetlen része az illatos, foszlós belű, fényes héjú kalács. Na nem mintha kenyérrel vagy kiflivel nem lenne finom a sonka és a tojás, de a kalács az a kísérő, amiért megéri dolgozni, vagy jó minőségűt venni. Amire van is még időnk, úgyhogy először nézzük röviden, mi is az a kalács.

A kalács tepsiben sült kelt tésztaféle, amelyet a magyar hagyományok szerint ünnepekre készítenek. A szó szláv eredetű és a kalács eredeti kerek formájára utal. A húsvéti hagyományos étrend része, amelyet a katolikus vidékeken a templomban szenteltették húsvét vasárnap. Ilyenkor a húsvéti sonkát, bárányt, kalácsot, tojást, sőt még a bort is a templomba viszik szentelni a hívők, hogy a  megszentelt húsvéti ételek megvédjék a híveket a hosszú böjt után a mértéktelenség kísértésétől.

shutterstock_177166958.jpg

A kalácsoknak számtalan változata létezik. Ehetjük sósabban, édesebben, keverhetünk magokat, sonkát, főtt tojásta tésztájába, megszórhatjuk mákkal, lenmaggal, nagyszemű sóval is. Most nézzük meg az alapreceptet, ami egyszerűségében fantasztikus. Az élesztő helyes használata fontos mozzanat, a nem megkelt, tömör húsvéti kalácsnál kevés szomorúbb dolog van, tapasztalat. (Ha eltoltuk, friss kalácsot még mindig vehetünk nagyszombaton!)

Foszlós kalács alaprecept (1 nagy kalácshoz)

50 dkg finomliszt
1 mokkáskanál só
50-60 g cukor
1 tojás
1 tojássárgája pluszban
2 dl habtejszin (a lehető legzsírosabb)
1 dl tej (szintén jó zsíros)
2 dkg friss élesztő
1 tojás a kenéshez

Ha van dagasztó gépünk, akkor az egyszerűnél is egyszerűbb: kimérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat, beletesszük őket a gépünkbe és amíg dagaszt, mehetünk tojást festeni.

Ha nincs dagasztónk, akkor legyen izmunk: szitáljuk egy nagy tálba a a lisztet, adjuk hozzá a sót és a cukrot. A keverék mélyedésébe tegyünk egy tojást, a plusz sárgáját, a tejszínt és a tejet (ne az egészet, a liszt minősége nagyban befolyásolja, mennyi tejre lesz szükség, ezt a dagasztásnál figyeljük). Végül rámorzsoljuk a friss élesztőt és nekiállunk a dagasztásnak. Aki még sosem dagasztott, annak itt van egy jó kis videó, a nehéznek tűnő, de megtanulható mozdulatokkal: 

A dagasztás célja, hogy a tésztába minél több levegő kerüljön, ami a benne lévő élesztővel együtt lazítja a kalácsunkat. Legyünk kitartóak és a dagasztást addig végezzük, amíg "hólyagos" nem lesz a tészta. Ha kitartóak vagyunk, minden szoba hőmérsékletű és langyos volt, érezni fogjuk, hogy mikor végeztünk. 10-20 perc dagasztás után sima, rugalmas, fényes felületű tésztát kapunk. Rakjuk ki egy deszkára, ha kell folytassuk ott is a dagasztást. Ha nem ragad a munkalaphoz és a kezünkhöz sem, akkor kész!

Egy nagy tálban 30 -35 percig kelni hagyjuk, szobahőmérsékleten. Vigyázzunk ne tegyük huzatos vagy hideg helyre! Ha letelt a kelesztési idő, annyi gombócra osztjuk a tésztánkat, ahányas fonásra készülünk. Hármas, hatos, ahogy tetszik. A gombócokat további 10-15 percig pihentetjük, majd megsodorjuk, enyhén meghintjük liszttel és megfonjuk a kalácsunkat. Lekenjük egy egész, felvert tojással és jön egy újabb kelesztési fázis, 30-40 perc alatt duplájára növesztjük.  Ha ezen is túl vagyunk, ismét lekenjük tojással és az elmelegített, 170 fokos sütőbe toljuk. Kb. 40 perc alatt sül készre, érdemes végül rácson kihűteni. 

shutterstock_130038638.jpg

 

süti beállítások módosítása