Három szuper otthon is elkészíthető tavaszi smoothie

2015. március 26. ge

Ugye már mondanunk sem kell, hogy tavasz, napsütés = friss gyümölcsök, friss zöldségek? A citrusfélék és gyökérzöldségek után ki vagyunk éhezve a friss, harsogó, lédús rostokra, úgyhogy mi lenne, ha csinálnánk belőlük valami egészséges, iható finomságot? A hagyományos turmixok mellett egyre többször találkozhatunk a smoothie kifejezéssel, ezek az italok készen, palackozva is kaphatók a legtöbb helyen, persze jó drágán. De mi a különbség ezek között és hogy készíthetőek el töredék áron, frissen, otthon? Segítünk.

shutterstock_185368184.jpg

Először is a készítési módok.

Turmix: Gyümölcs vagy zöldség alapú ital, amit turmixgépben, tejjel (vagy annak valamelyik alternatívájával) készítünk. Fűszerrel, zöldfűszerrel, mézzel, édesítővel dúsítható, de van olyan változata (pl. a legelterjedtebb banánturmix), amit a habosítás kedvéért egy nyers tojással készítenek.

Smoothie: Alapvetően tejtermék nélkül (bár léteznek joghurtos, tejes változatok is), a gyümölcslénél sűrűbb, többféle friss zöldségből és/vagy gyümölcsből készült ital. Rostban gazdag, mivel nem szűrik le, mint a gyümölcsleveket és alacsonyabb a zsír és cukortartalma, mint a a turmixnak.

Egy jó turmixgép nem árt, ha viszont kéznél van, már neki is állhatunk a smoohtie-gyártásnak. Kedvenc receptjeinkben az a közös, hogy mindegyikben van eper, pofon egyszerűek és millió féle módon variálhatóak. 

 

Smoothie basic - eper és banán 

A banántól krémes, az epertől pedig friss és illatos lesz, csodálatos párosítás akár tejjel turmixnak, akár tej nélkül smoothie-ként készítjük.

Hozzávalók:

1 banán
1 csésze friss eper
fél csésze gyümölcslé

A gyümölcsöket turmixgépbe tesszük, pépesítjük, majd felöntjük annyi gyümölcslével (almalé, ananászlé, baracklé), hogy még jó sűrű maradjon. Ha karibi hangulatra vágyunk, válasszuk az ananászlevet és szórjuk meg egy kis kókuszreszelékkel is. Ha ugyanehhez tejet használnánk, próbáljuk ki a kókusztejet is, szuper lesz a turmix tőle!

shutterstock_175638767.jpg 

Piros álom 

Aki nem szereti az apró magokat, az most ugorjon, vagy inkább szeresse meg őket mert ennek a smoothie-nak az íze minden magropogtatást megér.

Hozzávalók:

Fél csésze friss eper
Fél csésze fagyasztott erdei gyümölcs
Fél csésze ribizli
Egy kiskanál méz (ha minden gyümölcs savanyú és a higításnak használt gyümölcslé sem túl édes, elkél egy kis édesítés)
Fél ujjnyi gyömbér

A leturmixolt gyümölcsöket 100%-os meggylével lazítsuk, és ha bírjuk az enyhén csípős ízt, egy kis darab gyömbérrel is megbolondíthatjuk, az immunrendszerünk is hálás lesz érte.

shutterstock_139888732_1.jpg 

Zöld bomba 

Na most aztán igazán megéri bátornak lenni és friss zöld levelekkel keverni az epret! Csodálatos ízek és illatok várnak arra, aki nem fér spenótlevelekkel megtölteni a turmixgépet.

Hozzávalók:

1 csésze friss spenótlevél, vagy rukkola
Fél csésze eper
Fél csésze kiwi
Almalé
Zöld fűszer

Ha kicsit krémesebb, édesebb ízre vágyunk, dobjunk hozzá egy banánt is de anélkül is csodás frissítő rostbombát kapunk. Haladó zöld smoothie fogyasztók kis bazsalikommal, lime lével ízesíthetik. 

 

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Az eper maga a csábítás! Engem az illatával vesz le a lábamról! Olyat választok, melynek csillogóan piros színe van, lehetőleg a csészelevelekig, melyek üdék és zöldek. A vásárlás napján el is fogyasztom, nem teszem hűtőbe, mert elveszítené az aromáját.

süti beállítások módosítása