3 remek sütemény friss narancsból

2015. március 6. Deino

4737508_e3593d038ec15e4c69eec32cd7a14958_o.jpg

Legutóbb kiveséztük a narancs legjobb tulajdonságait, úgyhogy ha mindenki bevásárolt magának a narancsból, most megmutatjuk, milyen könnyedebb nyalánkságokat lehet varázsolni belőle a konyhában!

Narancsos piskóta

Könnyű desszert, amit a narancs jellegzetes íze miatt lehetetlen nem imádni.

Mire lesz szükségünk?

Kell 4 darab közepes tojás, 2 darab friss narancs leve, és a lereszelt héja, 15 dkg porcukor, 10 dkg finomliszt, egy csomag vaníliás cukor, némi vaj a tepsi kivajazásához.

Hogyan fogjak hozzá?

Az egyik tojás egészben, a maradék háromból csak a sárgáját habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A narancsok héját belereszeljük, majd utána a levét is belefacsarjuk az egészbe. A maradék három tojásfehérjét habbá verjük, majd a tésztához adjuk, végül a lisztet is beleszitáljuk, és végül kivajazott tepsiben 180°C fokos, előmelegített sütőbe helyezzük, lehetőség szerint alul-felül sütéssel dolgozva.

shutterstock_129827255.jpg

Narancszselé, a saját héjában

Nem mindennapi édesség, amit bődületesen egyszerű elkészíteni!

Mire lesz szükségünk?

Kell négy darab friss narancs, egy doboz 100%-os narancslé, egy sárgarépa, egy kanál cukor, egy kanál zselatin.

Hogyan fogjunk hozzá?

Alaposan mossuk meg a narancsokat, majd vágjuk őket ketté. Préseljük ki a levét, és szűrjük meg. A sárgarépát pucoljuk meg, majd annak is préseljük ki a levét. A félbevágott narancsok fehér belsejét óvatosan szedjük ki, óvatosan, nehogy kilyukadjanak. Vízzel mérjük ki, hogy mennyi zselé fog beleférni.

Keverjük össze a répa és a narancs levét, majd a dobozos narancslével töltsük utána annyira, amennyit az előbb kimértük. Tegyünk bele egy kanál cukrot, és egy kanál zselatint. Lassan melegítsük fel (ne forraljuk!), és öntsük bele a jól megtámasztott narancshéjakba, majd helyezzük be a hűtőbe. Ha kellően lehűltek és megszilárdultak, akkor szeletelhetjük is.

shutterstock_111107324.jpg

Narancsos tiramisu

A tiramisut mindenki szereti, a narancsot mindenki szereti - a kettő együtt pedig verhetetlen desszert!

Mire lesz szükségünk?

25 dkg mascarpone, 25 dkg babapiskóta, két-három darab friss narancs, három tojás, három evőkanál cukor, egy csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan), egy evőkanál rum.

Hogyan fogjunk hozzá?

Mossuk meg a narancsokat, reszeljük le a héját, facsarjuk ki a levét. A rumot keverjük hozzá a levéhez. A tojássárgáját habosra verjük cukorral, vaníliás cukorral és a narancshéjjal, majd hozzáadjuk a mascarponét is. A tojásfehérjét keményre verjük, majd ezt is a krémhez keverjük. A piskótát beleforgatjuk a narancsok levébe, majd egy laposabb tálba rakjuk. Ha kész van egy sor, akkor rásimítunk egy adag krémet, majd jöhet egy újabb sor piskóta. A legfelső sorra a krém után rászitáljuk a kakaót, majd behelyezzük a hűtőbe, mintegy négy, hat órára.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcs szakértőjének tanácsa

A narancshéjjal kapcsolatban a szermaradványok miatt javaslom a bio változatot.

süti beállítások módosítása