Tél vége van, ilyenkor egy kicsit mindenki érzi magán a vitaminhiányt, a tavaszi fáradtság jeleit: többet betegeskedünk, valahogy folyton le akar ragadni a szemünk, egyszerűen már délelőtt elfogy belőlünk a lendület, akármennyit alszunk, fáradtan kóválygunk egész nap. Ennek egyik oka lehet az, hogy a szervezetünk egyszerűen felélte a téli tartalékait, és nem jutunk elég vitaminhoz. És mivel télen a hazai gyümölcsök vitamintartalma drámaian lecsökken a tárolásnak köszönhetően, ilyenkor érdemesebb keresni valami vitamindús alternatívát. A citrusfélék, főleg a narancs még ilyenkor is dúskál a vitaminokban - nem beszélve a többi remek összetevőjéről!
Kifogyhatatlan vitamin forrás
Azt mindenki tudja, hogy a narancsban sok a C-vitamin, ami nagyban hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Emellett nagyon gazdag A-vitaminban, ami jótékony hatással van a légzőszervek nyálkahártyájára, a bőrre, és a látásra is. A fokozott B-vitamin tartalma pedig elősegíti a zsír- és a szénhidrátemésztést, tehát fogyasztó hatással jár.
Teli van anti-oxidánssal
Ez párosítva a benne megtalálható limonén nevű szerves vegyülettel hasznos a rákos betegségek megelőzésében, főleg a mell- és tüdőrák esetében.
Hiába finom, nem hizlal
Bár a narancs nagyon finom, ennek ellenére nincs dugig kalóriával. Persze ez csak akkor igaz, ha nem öntjük nyakon mindenféle csokoládéval, meg cukorral.
Kitisztítja az ereket
A narancsban található bioflavonoidok kiváló értisztítók, serkentik a szív egészséges működését, megszabadítják a szervezetet a vírusoktól és baktériumoktól - kifejezetten hatékonyak például a herpesz és az influenza esetében.
Segíti az emésztést, méregtelenít
Ez a déli gyümölcs kiváló rostforrás, ami segíti az emberi emésztést, fokozza a méregtelenítést, és a benne levő ásványi anyagok ennek köszönhetően nagyon gyorsan felszívódnak a szervezetben.