5 vágyfokozó étel, ital a közelgő Valentin-nap alkalmából

2015. február 13. Deino

7706203_143001_3438561be31c9f9044be67fdf88fa34e_wm.jpg

Nyakunkon a dátum, amitől minden évben kapcsolatban levő férfiak tízezreit veri le a hideg veríték, amitől rengeteg szingli és kevésbé szingli hölgy vár lassan fokozódó izgalommal, ahol a jobb éttermeket már hetekkel előre lefoglalják a tapasztaltabb, mondhatni rutinos férfi kollégák, és semerre nem tudunk úgy nézni, hogy ne találkozzunk piros szívecskékkel. Igen, bizonyára már mindenki kitalálta: nemsokára itt a Bálint-nap, vagyis Valentin nap. Ha  lecsúsztunk az étterem foglalásról, vagy szívesebben romantikáznánk otthon, akkor most mutatunk pár alapanyagot, amivel otthon is igazi vágyfokozó vacsorát varázsolhatunk szívünk választottjának.

Csokoládé

7706277_143009_2e7048b9f2bf4d39077a7a9579d68ecd_wm.jpg

A csokoládét mindenki imádja, de manapság már kevesen tekintenek rá afrodiziákumként - pedig régen állítólag még a szerelmi bájitaloknak is nélkülözhetetlen része volt! Nem csak a görögök, de az aztékok és a maják is használták vágyfokozóként, már évezredekkel ezelőtt. Sőt, a híres neves Casanova még a pezsgőnél is szívesebben fogyasztotta a csokoládé folyékony formáját.

A csokoládé erejét a tudomány is igazolta, megtalálható benne ugyanis egy fenil-etil-amin nevű vegyület, amit az emberi agy csak akkor termel, mikor szerelmesek vagyunk. Ezért a csokoládé kiváló választás a Valentin napi menübe, legyen szó akár egy pohár lágyan gőzölgő forró csokoládéról, akár egy egész csokoládé tortától.

Bor

7706323_143013_72e489668b6baaafea340df75c24e55b_wm.jpg

A bor az egyik legismertebb vágyfokozó italunk, különösen igaz ez a vörösborra. Egy minőségi bor bármilyen randevút csak jobbá varázsol. És a szívünknek, vérünknek nem csak szerelem terén tesz jót: rengeteg anti-oxidánst tartalmaz, és segíti a vörösvérsejtek termelődését is. Különösen hatékony afrodiziákum a forralt bor, amiben a bor alapvető hatására csak tovább rásegít a fahéj, és a szegfűszeg. A csillagos ég alatt romantikázók feltétlen próbálják ki!

Méz

7706349_143015_3f2e5e11c2d4b1a4ddf17d4749c45318_wm.jpg

A méz az emberiség egyik legrégebbi múltra visszatekintő, legősibb csemegéje. Amióta világ a világ, számos különleges tulajdonságot tulajdonítottak neki: hitték már szerelmi bájitalnak, az örök ifjúság elixirjének, - Indiában még masszírozták is vele egymást az emberek - de egy dolog közös szintre minden nép történelmében: mindenki afrodiziákumként tekint rá.

Ennek legfőbb oka, hogy különösen gyorsan felszívódó gyümölcscukrokat tartalmaz, amik azonnal hasznosítható energiává válnak, ráadásul serkenti az agyban a boldogsághormonok, az endorfinok termelődését. Számos formában az asztalra kerülhet a romantikus vacsora alatt, legyen az isteni finom mézsör, vagy épp egy mennyei mézes-krémes. 

Zeller

shutterstock_41858242.jpg

A zeller első hallásra, sőt, még ránézésre sem tartozik azon növények közé, amit az ember ösztönösen társítana a "romantika" és a "szerelem" szavakkal. A zeller pedig igazi csodanövény, amit előtt már az ókori görögök is kiadós főhajtással rótták le a tiszteletüket: a zeller ugyanis Selenosról kapta a nevét, aki nem másnak, mint a mámor istenének, Dionüszosznak nevelője volt. Sőt, még Homérosz Odüsszeiájában is szerepel a bódító illatú, vágykeltő növény.

A zeller számos kiváló tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt a hétköznapi életben is illene minél többet fogyasszuk: serkenti a vesék működését és a méregtelenítést, szinte elfújja a gyomorpanaszokat, csökkenti az étvágyat - kivéve a szexuálisat, azt ugyanis pont fokozza. Az illóolajai pedig nyugtatóan hatnak az emberre, elősegítik a relaxációt. Egy zamatos zellerkrém levest pedig még a Valentin-napi asztalon is szívesen lát mindenki.

Eper

shutterstock_165452462.jpg

Az ember és a pezsgő unalomig ismételt párosa elengedhetetlen kelléke számos romantikus filmnek... Azonban még a legnagyobb kliséknek is lapulhatnak örök igazságok. Az eper töménytelen mennyiségű C-vitamint és cinket tartalmaz, ennek hatására nyugodtan kiérdemelte a szerelmi ajzószer titulust. A piros színt pedig tudat alatt mindenki a szenvedéllyel kapcsolja össze, így végül, de nem utolsósorban remek kiegészítője lehet bármilyen Valentin-napi menünek, akár egyszerűen csokoládéba mártva, akár egy tejszínes epertorta formájában.

süti beállítások módosítása