A citrusfélékből készülő saláták nálunk még nem annyira elterjedtek, pedig narancsból, grapefruitból, mandarinból nagyon izgalmas ízvilágú, vitamindús, értékes rostokban gazdag salátákat varázsolhatunk. Ne féljünk a szokatlan párosításoktól, legyünk bátrak, megéri! Mutatunk két egyszerű megoldást, ráadásnak pedig egy kis nassolni valót.
Egyszerű citrussaláta gránátalmával
Hozzávalók:
2 db narancs
1 db grepfruit
1/4 csésze gránátalma mag
1 evőkanál méz
3-4 mentalevél
3 evőkanál szőlőmagolaj
A narancsokat és a grépfruitot megpucoljuk és felszeleteljük, majd egy mélyebb tálkába halmozva rászórjuk a gránátalma magokat. (Aki nem szereti, vagy nem jutunk hozzá, az áfonya is remekül illik hozzá.) A mézet és a szőlőmagolajat összekeverjük, majd ráöntjük a gyümölcsökre, végül a felvágott mentalevelekkel megszórjuk. Fél óra a hűtőben és máris fogyasztható ez az isteni vitaminbomba.
Szicíliai narancssaláta
Hozzávalók:
3-4 nagy szem édes narancs
extra szűz olívaolaj
durva tengeri só
durvára őrölt bors
lila hagyma
zellerszár
fekete olívabogyó
A narancsokat hámozzuk, egy éles, vékony pengéjű késsel szeleteljük fel szép vékonyan a narancshúst Helyezzük el egy nagy tálon, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Szórjuk rá a vékonyra szelt hagymát, az olívabogyót, rukolát… bármit. Húshoz, halhoz köretnek kiváló! Via Dolce Vita blog. (Kép a blogról.)
Karamellás narancssaláta
Hozzávalók:
6 narancs
4 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kis marék mazsola
fahéj
szegfűszeg
citromlé
A kristálycukrot és a vaníliás cukrot karamellizáljunk és adjuk hozzá két narancs levét, majd forraljuk fel. Fűszerezzük, szórjunk bele mazsolát, majd csurgassuk a maradék felkarikázott narancsra. Kis pihenés a hűtőben és máris kész a szuper édes narancsos desszertünk.