Olcsó, látványos és finom vendégseregváró: sült zöldséges mártogatós

2016. december 21. Deino

shutterstock_388287163.jpg

Az ünnepek alatt két dolog állandó: az egyik, hogy nem lehet elkerülni a rengeteg ételt, a másik pedig, hogy vendégek nélkül nem nagyon ússzuk meg. Ha szeretnénk egy olcsó, ötletes, látványos és nem utolsósorban egészséges és gyomorkímélő nasival előállni, ami után minden vendég biztosan megnyalja mind a tíz ujját, akkor nézzük meg milyen csodákat lehet alkotni pár zöldségből!

shutterstock_532720486.jpg

Milyen zöldségek alkalmasak a mártogatóshoz?

Bár fogunk konkrét receptet is adni, de a sütésre alkalmas zöldségek és a kipróbálható variációk száma végtelen: szinte bármilyen zöldség alkalmas a recepthez, amit fel tudunk vágni hasábburgonya szerű szeletekre: répa, fehérrépa, cukkini, sütőtök, zeller. Sőt, a vékony szál répákkal, vagy kisebb darabokra bontott brokkolival, spárgával meg lehet kísérelni az egészben sütést is, úgy is roppant finom végeredmény kapunk.

shutterstock_432263278.jpg

Milyen legyen a mártogatós?

A mi kedvenceink a joghurt/krémsajt alapú mártogatósok egy kis citrommal és fűszerekkel ízesítve, mivel remekül passzolnak a sült zöldségszeletek kicsit sós, sült ízvilágához, de meg lehet próbálni ugyanezeket a recepteket például úgy is, hogy sűrített paradicsomos alappal, vagy házilag turmixolt paradicsomos alappal állunk neki, vagy a csípős ízeket kedvelők chilivel dobják fel a mártást, de az apróra tört pirított mandula, mogyoró is remek kiegészítője lehet egy ilyen fogásnak. A hummusz kedvelők pedig már előre dörzsölik a tenyerüket, hisz tudják, hogy a kedvenc csicseriborsó krémjük szintén remek választás a sült zöldségek mellé. Most pedig következzen egy "konkrét" recept mindkét összetevő bemutatására.

shutterstock_386823127.jpg

Mire lesz szükségünk?

A sült zöldségekhez: 1 zellergumó, 3-4 sárgarépa, 1 nagy fehérrépa, 1 nagyobb krumpli, 30 dkg sütőtök, egy kevés friss chilipaprika és 4-5 gerezd fokhagyma, valamint némi olívaolaj, só és bors.

Az öntethez: Egy fél kígyóuborka, 2 gerezd fokhagyma, 5 dl, 10%-os görög natúr joghurt, egy fél citrom szűrt leve.

shutterstock_386254468.jpg

Hogyan fogjunk hozzá?

A chilipaprikát és a zöldségekhez szánt fokhagymát aprítsuk fel nagyon apróra - amilyen apróra csak tudjuk. Az egészet keverjük el 2-3 evőkanál olívaolajjal. Mossuk, hámozzuk meg a zöldségeket és a sütőtököt, majd aprítsuk fel őket ujjnyi hasábokra. Ha valamelyik zöldséget egyben akarjuk sütni (répa, spárga) akkor azokra szentelni kell egy "külön kört", és azokat külön tepsiben sütni. Lehet egyszerre két tepsivel a sütőben dolgozni, de a felaprított darabok nyilván hamarabb lesznek kész, és így könnyebb kiszedni őket, ha már megvannak, mint utólag halászni és válogatni, hogy melyik van kész, melyik nem, ez még kell süljön kicsit...

shutterstock_434211148.jpg

Ha meg van minden aprított zöldségünk és egész zöldségünk kiválasztott helye, akkor már a tepsiben szépen meglocsoljuk őket a chilis-fokhagymás olajjal, valamint egy kicsit sózzuk őket. 200 fokra előmelegített sütőben, grill fokozaton megsütjük őket. Akkor a legfinomabbak, ha egy picit némelyiknek már feketés a széle. Amikor már majdnem kész vagyunk, húzzuk ki, és óvatosan szórjuk meg őrölt vagy tört borssal a zöldségeinket, majd még süssük 5 percet őket.

shutterstock_477014218.jpg

A mártogatóst a zöldségek sütése közben is kiválóan össze lehet dobni: az uborkát és a fokhagymát pucoljuk meg, daraboljuk fel (nem kell vészesen apróra) mindkettőt, majd egy turmixgépben turmixoljuk le kicsit. Adjunk hozzá egy csipet sót, 3 evőkanál joghurtot, valamint a citrom fél levéből pár cseppet, és aprítsuk le egyenletesre az egészet. Szedjük át a masszánkat egy nagyobb edénybe, majd fokozatosan keverjük mellé a maradék joghurtot és a citrom levének maradékát. Ha szeretnénk, hogy nagyon jól mutasson a mártogatós, a tetejét szórjuk meg tálalás előtt közvetlenül egy kevés apróra vágott metélőhagymával. Ha citromlé helyett egy kis céklalevet használunk, valamint a turmixgépbe is teszünk egy kis céklabefőttet, akkor nem csak az íze, de a színe is igen különleges lesz a mártogatósunknak.

süti beállítások módosítása