Kladdkaka - a csoki nélküli svéd csoda-csokitorta

2016. december 14. Deino

majsans-kladdkaka.jpg

A hazai szájnak inkább nyelvtörőnek hangzó Kladdkaka egy svéd édességfélét jelöl, amit kifejezetten olcsó elkészíteni, és bármennyire is úgy néz ki, semmi csokoládé nincs benne, csak cukrozatlan kakaópor. Borzasztóan hamar elkészül, de szükség is lesz rá, mivel könnyen előfordulhat, hogy kettőt pislogunk, és már egy szelet se maradt belőle.

img_0883.jpg

Mire lesz szükségünk?

Nulladik lépés: kell egy 20 centiméteres tortaforma. Ha ez megvan, akkor keríteni kell még 2 dkg cukrot, 10 dkg vajat, 2 közepes méretű tojást, 15 dkg finomlisztet, 5 dkg cukor nélküli, klasszikus kakaóport, egy darab vaníliarudat, valamint porcukrot a díszítéshez.

Hogyan fogjunk hozzá?

Első lépésben melegítsük elő a sütőt 180 fokra - nem árt időben nekiállni, mert a tészta összekeverése tényleg pillanatok alatt megvan. Olvasszuk meg a vajat (akár mikróban is), majd egy edényben keverjük el benne először a lisztet és a két tojást, majd második körben a cukrot, a rúdból kikapart vaníliát, valamint a kimért kakaóport. Keverjük addig, amíg egyenletes, homogén masszát nem kapunk. A nulladik lépést, azaz az előkészített tortaformát kenjük ki vajjal - nem kell túl vastagra - majd mehet is bele a massza. Az eddigre bőven előmelegített sütőben 15 perc alatt készre is sül. Akkor a legjobb, ha a belseje még picit krémes maradt. A tetejét díszítsük porcukorral - kifejezetten jól passzol mellé a tejszínhab mindenféle reszelékekkel, valamint a télen oly népszerű gyümölcs-befőttek.

süti beállítások módosítása