Három érdekesség a téli szezon legnépszerűbb fűszeréről

2016. november 24. Deino

shutterstock_447678556.jpg

A fahéj a legtélibb, legünnepibb, "legkarácsonyibb" fűszereink egyike. Az őszi téli időszak beköszöntével beköltözik a konyhánkba, és egészen tavaszig kirobbantani se lehet onnan. Most elárulunk pár érdekességet erről a közkedvelt fűszerről!

shutterstock_215637520.jpg

A fahéj nem mai csirke

Már időszámításuk előtt 2800-ban is is használták a fahéjt, és ennek írásos nyoma is van. A "cinnamomum zeylanicum" héber és arab szavak keveréke, és a jelentése "illatos fűszer". A korabeli Kínában orvosságként is használták, a láz és megfázás, valamint gyomorpanaszok enyhítésére. Egyiptomban pedig többet között a mumifikálás során használt balzsamok között használták, számos más fűszerrel együtt. Európában nem másnak köszönhető az elterjedése, mint a keresztes hadjáratoknak. Gyógyászati alkalmazása mellett használták húsok ízesítésére, valamint 

A hangyák nem szeretik a fahéjt

Az többnyire köztudott, hogy a hangyák nem kedvelik a sót, de meglepő módon a fahéj sem tartozik a kedvenceik közé. Lakáson belül és kívül is használható, különösen alkalmas olyan területek "hangyátlanítására", ahol más szereket nem mernénk alkalmazni, mert gyerekekre veszélyes lehet. Ilyen például a homokozó, ahonnan másképp elég nehéz kirobbantani a hangyákat - viszont ha a homokot megszórjuk alaposan fahéjjal, majd jól összekeverjük, a hangyák messzire elkerülik majd.

Fahéj a konyhán kívül

Ha épp nem hangyák vagy más rovarok ellen vetik be a fahéjt, akkor leginkább megfázások, meghűlések kezelésére alkalmazzák. Természetes ellenszere gombáknak, baktériumoknak. Kiválóan alkalmas a  húgyúti fertőzések enyhítésére, kezelésére, valamint vérzéscsillapító hatása van. A fahéj nagy barátja a gyomornak, segíti az emésztést, oldja a görcsöket és a felfújódást, továbbá segít szabályozni a vércukorszintet, mert hatékonyan bontja a glükózt. Meglepő módon sokat használják kozmetikai szerekben és parfümökben, valamint a fahéj rudak formájában kifejezetten népszerű dekorációs célra.

süti beállítások módosítása