Isteni sütőtökös gnocchi

2016. november 13. Deino

shutterstock_171279050.jpg

A gnocchi az olasz konyha egyik legkedveltebb találmánya. Mindenféle mártásokkal sokféleképpen feldobható, tartalmas és izgalmas fogás - lássuk miként készíthető el az ősz egyik nagy kedvencéből, a sütőtökből!

shutterstock_228646270.jpg

Mire lesz szükségünk?

60 dkg sütőtök, 20 dkg finomliszt, egy nagyobb tojás különválasztott sárgája, egy kis csokor petrezselyem, 6 levél zsálya, egy maréj friss bazsalikom, némi reszelt sajt (parmezán), szerecsendió, só és bors ízlés szerint, valamint 10 dkg vaj.

Hogyan fogjunk hozzá?

Első lépésben a sütőtököt "munkára alkalmassá" kell alakítani. Először vágjuk félbe, és távolítsuk el a magokat valamint a szálas belsejét kanállal, majd vágjuk fel nagyjából egyforma darabokra. Süssük meg sütőben, majd szedjük ki a még puha húsát egy kanállal - vigyázat, forró, és csúszik is. Egy megfelelő krumplinyomó segítségével törjük át a sütőtök húsát, majd hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt, szitáljuk mellé az előkészített lisztet, adjuk hozzá a tojássárgát, majd vágjuk apróra a petrezselymet, és a bazsalikomot, és adjuk hozzá ezeket is. Vigyázzunk, hogy ne vigyünk felesleges nedvességet a tésztába - ha előtte megmostuk őket, akkor valamivel itassuk le róluk a vizet! Ízlés szerinti mennyiségben adjunk hozzá sót, borsot és kevés (őrölt) szerecsendiót, majd gyúrjuk tésztává. A tésztánk akkor jó, ha az állaga még kicsit lágy - túl sok liszttel ugyanis nagyon elnehezül majd a főzés után. Ezért is fontos, hogy semmi felesleges nedvesség ne kerüljön bele a petrezselyemmel és a bazsalikommal, hiszen azt csak liszttel lehetne "ellensúlyozni" - amit igyekszünk elkerülni.

Egy nagy lábasban forraljunk vizet, majd sodorjunk rúd alakú nudlikat, lisztezett felületen. A tésztánk lágy, ragadós, így fontos hogy liszt legyen alatta. A rudak nagyjából másfél ujjnyi vastagságúak legyenek, ha elkészültek, akkor pedig vágjuk őket 1,5 centis darabokra. Nagyon enyhén lisztezzük be őket, és ha szeretnénk elérni a "jellegzetes" gnocchi formát, akkor sodorjuk meg őket egy villa hátsó felén. 15-20 percig konyharuhával takarva pihentetjük őket.

Ha a víz forr, adjunk hozzá pár csipet sót, majd 3-4 részletben főzzük ki a gnocchikat. Akkor van kész a gnocchi, ha feljön a víz tetejére. Egy nagyobb serpenyőben futassuk meg a vajat, adjuk hozzá a zsályát (ízesíthetjük egyéb zöldfűszerekkel, ha kísérletezni támad kedvünk), majd szedjük rá a gnocchikat, és egy kicsit pirítsuk, forgassuk át őket rajta. Ebben a fázisban még lehet "utána" sózni, borsozni, ha kóstolás után szükségét érezzük. Tálalás előtt szórjuk meg az előkészített reszelt sajttal.

A tészta egészen jól fagyasztható a feldarabolás utáni, de még kifőzés előtti állapotában. A feldarabolt, lisztezett gnocchi 1-2 hónapig is eláll mélyhűtve, és a tasakból még kiolvasztás nélkül, fagyott állapotban is bedobhatjuk a forró vízbe (óvatosan). Ilyenkor általában 6-8 perccel tovább szükséges főzni.

süti beállítások módosítása