A bográcsban készült leveseknek elképesztő ízük lesz, a tűzön főzés csodálatos zamatot ad a legegyszerűbb fogásnak is. A bugaci húsgombócleves mindenhogy isteni, itt az ideje bográcsban is kipróbálni.
Hozzávalók
5 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
A gombóchoz:
25 dkg darált sertéshús (tarja a legjobb)
1 tojás
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
pirospaprika, só, bors
1 evőkanál liszt
1 dl tejföl
Elkészítés
Az apróra vágott szalonnán megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket és ízlés szerint pirospaprikát, majd kis párolás után felengedjük vízzel és kis lángon forraljuk.
A gombócokat akár előző nap is elkészíthetjük és a hűtőben pihenhetnek a bográcsozásig. Egy nagy tálban alaposan összegyúrjuk a húst, a tojást, a zsemlemorzsát, a zúzott fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Kis gombócokat formázunk, majd a forrásban lévő leveseb eresztjük őket. Végül a tejfölből és a lisztből habarást készítünk és pár percig még ezzel együtt forraljuk a levesünket.