Chiás-citromos görögdinnye saláta

2016. augusztus 4. Deino

shutterstock_297678329.jpg

Mind a chia mag, mind a dinnye jótékony hatásairól írtunk már - együtt azonban tényleg verhetetlen párost alkotnak! Ez a chiás dinnyesaláta finom, egészséges, és bizony elkészíteni sem túl bonyolult! Fogjunk is hozzá!

shutterstock_428203933.jpg

Mire lesz szükségünk?

10 dkg görögdinnye, 2 evőkanál chiamag, ugyanennyi citromlé, egy kevés akácméz, 1 liter víz.

Hogyan fogjunk hozzá?

Első lépésként a chia magot áztassuk be a vízzel egy külön edényben. Hagyjuk állni 6-8 percet, majd egy kis lyukú szűrővel csepegtessük le alaposan. A görögdinnyét kockázzuk fel nagyjából egyforma darabokra, majd keverjük mellé a kimért citromlevet, ízlés szerinti mennyiségben mézet, és végül a lecsepegtettt chia magokat. Mint minden dinnye-alapú ételt, ezt is hűvösen a legjobb tálalni - nyugodtan díszíthetjük/ízesíthetjük egy kis mentával, valamint meglepően jól passzol grillezett sajtokhoz.

 

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

A magyar görögdinnye szezonja hagyományosan június végétől Lőrinc napjáig tart. A modern fajták korábban érnek és tovább megőrzik élvezhetőségüket. A mi fogyasztói kultúránk része a négy - tizenöt kilós dinnye, de a skandináv népek ennél kisebb, "frigodinnyét" kedvelnek. Nekem legjobban a Spar magnélküli (Fashion) dinnye ízlik. Ha különlegességet keresünk ajánlom a sárgahúsú változatot.

süti beállítások módosítása