Gyorstippek zöldségek grillezéséhez

2016. május 25. Deino

shutterstock_268750553.jpg

Grillezni bizony nem csak húst érdemes, zöldségekből is roppant finom dolgokat tudunk kihozni, ha éppen ahhoz van kedvünk. Most adunk pár villámtippet, amire érdemes odafigyelni, ha növényeket dobunk a grillre!

shutterstock_321495179.jpg

Ne pácoljunk túl korán!

Bőven elég fél órával sütés előtt bekenni a zöldségeket a páccal, hamarabb nem is érdemes. Bármilyen zöldséghez megfelelő pácot keverhetünk olívaolaj, fokhagyma, facsart citromlé, méz, bors és chili keverékével. Ne használjunk a sütés elején  zöldfűszereket, mivel ezek nagyon könnyen ráégnek a grillezett zöldségekre, és keserű ízt okoznak.

Merjük kipróbálni a vajat

Számos zöldség isteni finom csak magában grillezve is, csak egyszerűen sütés közben, mikor már kicsit melegebbek kenjük be őket vajjal! Vigyázzunk viszont, mert a lecsöpögő vaj nagyon könnyen kigyullad, megég.

shutterstock_262795094.jpg

A puha egyből süthető, a keményebbeket főzzük meg kicsit

A puhább zöldségek, mint a paradicsom, paprika, gomba, cukkini vagy a hagyma, édesburgonya nem igényel semmilyen előfőzést, viszont a keményebb fajták mint a répa, vagy a csöves kukorica, hagyományos burgonya nem úszható meg előfőzés nélkül. A héjában főtt burgonya pár perc grillezés után isteni fogás magában és köretként is, az előfőzött csöves kukoricát pedig vajjal bekenve, majd grillezve pedig igazi élményben lesz részünk!

Sózni csak a végén

Hasonlóan a húsokhoz, itt is érdemes csak az utolsó fázisban, tálalás előtt sózni, és ügyeljünk arra is, hogy a grill zöldségek szigorúan úgy a legfinomabbak, ha még melegen tálaljuk őket.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

 

Pünkösd hétfőjén grilleztünk a családdal, az udvaromban, a gyerekeknek rablóhúst sütöttünk. Cukkínit, szűzérméket, hagymakarikákat, szalonnát, Tv paprikát, kolbászkarikákat, és padlizsánt fűztünk fel nekik nyársra.Voltak feketére pörkölődött részek is, de alapvetően mennyei illatok és ízek keveredtek a végén. Érdemes kipróbálni, mert gyors, kellemes és finom!
süti beállítások módosítása