A kelkáposzta, ahogy még nem próbálta

2016. április 22. ge

shutterstock_350451197.jpg

A quiche (ejtsd: kis) kifejezéssel egyre gyakrabban találkozhatunk nálunk is. Ez a vajastészta alapú, tojásos feltétű lepény a francia konyha egyik remek fogása. Hidegen, melegen egyaránt isteni és a végtelenségig variálható attól függően, hogy mi kerül a tésztára: zöldségek, húsok, maradékok, szinte bármi. Mi most egy olyan zöldséggel mutatjuk be, amit eddig főleg főzeléknek és levesnek használtunk, úgyhogy itt az ideje a frissítésre.

Kelkáposztás quiche juhtúróval

A tésztához:
250 gramm liszt
125 gramm hideg vaj
2 tojás sárgája
2 evőkanál víz

A töltelékhez:
125 gramm tejföl
100 gramm juhtúró
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
125 gramm kockázott bacon
1 fej kelkáposzta
1 tojás
petrezselyem

A tészta receptje mindig ugyanez, a megszokott módon készülő morzsolós-vajas: a lisztet egy tálba szitáljuk, majd nagy lyukú reszelőn gyors mozdulatokkal belereszeljük a vajat. Összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk 2 tojás sárgáját és 2 evőkanál jéghideg vizet és szintén gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon meg, egyneművé gyúrjuk és egy folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük és nekiállunk a tölteléknek.

shutterstock_94456276.jpg

Egy kis olívaolajon elkezdjük pirítani a kockázott bacont. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymákat és azokat is megpirítjuk. A kelkáposztát leveleire szedjük és 1 percre forró, sós vízbe tesszük őket, majd  onnan kivéve hideg vízzel leöblítjük és feldaraboljuk őket. A hagymás-baconös keverékhez rakjuk a kelkáposztát, sózzuk, borsozzuk. A juhturót és a tejföl egy tálkában a tojással kikeverjük, majd egy csokor felaprított petrezselyemmel együtt a kihűlt káposztás keverékhez adjuk.

Kivesszük a tésztánkat a hűtőből és akkorára nyújtjuk, amekkora a kerek pitesütő formánk úgy, hogy a belefektetett tésztából az oldalára is jusson. Ezután a tésztát vakon elősütjük: sütőpapírral letakarva, nehezékkel (erre a szárazbab vagy borsó a legjobb) 15 percig sütjük. Ha elkészült, leszedjük a papírt és a nehezéket, rákanalazzuk a káposztás töltelékünket és kb 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Friss salátával egytálétel, de hús mellé köretnek is kiváló.

süti beállítások módosítása