Paradicsomos húsgombóc olasz módra

2016. április 14. Deino

 shutterstock_314337134.jpg

Ha valamiben, akkor a paradicsomos ételekben tényleg nincs párja az olasz konyhának! Nem véletlen, hogy szinte minden ételükben megfordul ez a remek zöldség legyen az pizza, tészta, vagy éppen húsosabb fogások. Lássuk, hogy készül a klasszikus olasz paradicsomos húsgombóc!

Mire lesz szükségünk?

500 ml passzírozott paradicsom, 1 doboz sűrített paradicsom, 350 g darált marhahús, egy darab (szikkadt) zsemle, 2 tojás, 70 parmezán sajt (reszelt), 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál petrezselyem, só, bors, szerecsendió, valamint némi olívaolaj

Hogyan fogjunk hozzá?

Vágjuk fel apróra a hagymát, majd közepes lángon, olívaolajon pároljuk meg, nagyjából öt percig. Ezután öntsük mellé a passzírozott és a sűrített paradicsomot, keverjük el, majd adjunk hozzá 2 dl vizet. Az egészet keverjük el ismét, majd közepes lángon 15-20 percig hagyjuk forrni az egészet, amíg be nem sűrűsödik. 

Amíg készül a szósz, jöhetnek a húsgolyók. Egy tálban keverjük el a tojást, a darált húst, és az apró darabokra tépet zsemlét, a felaprított petrezselymet és a parmezánt. Adjunk hozzá szerecsendiót, majd ízlés szerint sózzuk borsozzuk, végül az egészet dolgozzuk össze kézzel. Akkor van készen, ha egy egynemű masszát kapunk - ekkor tegyünk be a hűtőbe néhány percet pihenni, érni.

shutterstock_205340755_1.jpg

Megnedvesített kézzel formázzunk gombócokat a húsból (igyekezzünk egyforma méretűeket kialakítani), majd tegyük őket egyesével a még éppen forrásban levő mártásba. Szigorúan fedő alatt, nagyon alacsony lángon fűzzük húsz, harminc perc ideig. Akkor vagyunk készen, ha a gombócok megpuhultak. Tálalható bármilyen körettel, vagy akár spagettivel is - igaz így nem az olaszok, hanem az amerikaiak körében elterjedt.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

Az igazán ízletes húsgombócok titka a jó minőségű darált hús kiválasztása. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor érdemes fele-fele arányban, sertés és marha darált húst vegyesen felhasználni, kisebb mennyiségnél a darált marhahúst ajánlom.

süti beállítások módosítása