Négy érdekesség a tormáról

2016. március 24. Deino

shutterstock_231263944.jpg 

A húsvéti sonka egyik legjellegzetesebb kísérője a csípős, fehér savanyúság csoda, a torma. És míg az ízét mindenki ismeri, kevesen tudják, hogy a torma mennyire jót tesz az egészségünknek! Íme, pár érdekesség e közkedvelt fűszernövényről.

A torma igazi vitaminbomba

Nagy mennyiségben tartalmaz B- és C-vitamint, méghozzá annyira nagy mennyiségben, hogy utóbbi terén még a citromot is könnyedén lenyomja. Kiváló foszfor, kálium és vasforrás. Tél végén, tavasz elején felbecsülhetetlen a szervezetünk tartalékainak "utántöltésére", már egy egészen kis adag is fedezi a napi szükséges vitaminbevitelünk javát.

Erős méregtelenítő, gyulladáscsökkentő

A torma segíti a szervezeten belüli gyulladások mihamarabbi gyógyulását, valamint antibakteriális hatása is van. A télen gyakori húgyúti gyulladásokra a napi fogyasztása kifejezetten jó hatással van. 

Segíti az emésztést

Nem véletlen, hogy a nehéz húsok, nagyszabású családi ebédek elengedhetetlen kelléke a torma: fogyasztása segít a zsírosabb, nehezebb ételek kímélőbb feldolgozásában. Fogyókúrázóknak is ajánlott, mivel fokozza az emésztőrendszer működését és tisztulását, méregtelenítését.

Megfázás ellen kiváló

A népi gyógymódok között megfázásra igen gyakran szerepel a torma, és nem csak fogyasztva, hanem frissen készítve is: a torma reszelése során felszabadulnak belőle az értékes illóolajok, amik hatékonyan tisztítják a légutakat. Mindenféle téli "nyavalyára" kiváló gyógyírt jelent ezt a módszer hála a torma antibakteriális hatásainak.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

 

Nekem a tormáról jut eszembe a sonka, mert ez a kettő összetartozik, a tányéromba. A torma legjobb frissen reszelve, bár a könnyeimtől már a hámozása közben nem látom, mit csinálok! Családom érzékenyebb tagjai mustárral és majonézzel szelídítik az ízét, de nekem értékmérő tulajdonsága az, hogy mennyire csíp. A friss torma szezonális termék, karácsonykor és húsvétkor minden boltunkban megtalálható.
süti beállítások módosítása