Így készül a klasszikus foszlós kalács

2016. március 8. Deino

 shutterstock_268019873.jpg

Ha valamiből, akkor ebből biztos nem marad meg az ünnepek utánra. A foszlós kalács egy olyan húsvétra való kenyérféle, amit a gyerekek és felnőttek egyaránt imádnak!

 

Mire lesz szükségünk?

Két kalácshoz: 90 dkg finomliszt, 20 dkg kristálycukor, 3 tojás, 3 dl tej, 5 dkg margarin, 5 dkg élesztő, egy kevés só.

Hogyan fogjunk hozzá?

A lisztet keverjük el a cukorral és a sóval. A fél deci melegítsünk langyosra, majd keverjük össze az élesztővel, és öntsük bele a már elkevert lisztbe. Figyelem! Ne keverjük össze az élesztőt a liszttel, csak hagyjuk állni nagyjából 10 percet. A maradék tejben olvasszuk fel a margarint, majd öntsük hozzá a liszthez ezt is, valamint egy egész tojást, és az egyik tojás sárgáját. Itt ha szeretjük, tehetünk mazsolát a tésztába.

Gyúrjuk meg az egészet nyúlós, de nem ragadós tésztának. Ne nagyon nyomkodjuk le a tésztát, inkább lentről emelgessük és próbáljuk elválasztani az edény falától. Ha nagyon ragadós, akkor liszttel tudunk "szárítani" rajta, ha pedig nem akar összeállni, akkor egy kevés langyos tejjel korrigálhatjuk. Ha kész a gyúrás, takarjuk le, majd száraz, meleg helyen hagyjuk pihenni egy órát.

shutterstock_352741136.jpg

Ha megkelt, válasszuk két részre, majd azokat válasszuk 3-3 részre. Először az egyiket, majd ha azt összefontuk jöhet a másik is. A 3 darabot nyújtsuk ki, majd fogjuk össze, és utána rátérhetünk a második hármasra ugyanígy. Tegyük őket egy margarinnal kikent tepsibe, majd 30 percig hagyjuk kelni száraz, meleg helyen. A harmadik tojást törjük fel, verjük fel, majd kenjük meg vele a kalács tetején. 200 fokon süssük addig, amíg aranybarna nem lesz.

Pákai Balázs, a SPAR pékszakértőjének tanácsa

A kalács készítésénél fontos, hogy minden összetevő szobahőmérsékletű legyen,de főleg a liszt. A kalácstészta dagasztása akkor jó, ha a végén elválik az edény falától a tészta. A mazsola akkor lesz finom a kalácsban, ha a dagasztás előtt 1/2 órával langyos vízben kissé megpuhul.

süti beállítások módosítása