Ilyen kenyeret süt magának otthon egy igazi pék

2016. február 15. ge

shutterstock_260246273.jpg

Nemrég írtunk két receptet arra az esetre, ha hirtelen elfogy otthon a kenyér és sütni szeretnénk valamit. A földi halandók által is könnyen elkészíthető zsömlék után most egy igazi pék, a Spar pékszakértője osztotta meg velünk a kedvenc, otthon is megsüthető kenyerének receptjét:

"Megosztanék egy otthon is könnyen elkészíthető kenyér receptet, amit mi is kipróbáltunk és a végeredmény is nagyon finom. Amivel lehet egy picit játszani az az élesztő mennyisége, ha a 3 dkg helyett 2,5 dkg-ot  teszünk bele, akkor egy picit tömörebb, sűrűbb kenyeret kapunk, én ezt jobban szeretem, míg a 3 dkg esetén levegősebb lesz a kenyér. Természetesen lehet különböző magokat tenni akár a tésztára, vagy csak a tetejére. Szerintem egy teljesen kellemes kenyeret kapunk belőle, ami nem csak vasárnapra, hanem egy konyharuhába csomagolva, és így tárolva még kedden is fogyasztható azok részére, akik nem csak az aznap sült kenyeret szeretik. 

 

Hozzávalók 

 

A tésztához:

90 dkg búzaliszt (BL55)
1 csapott evőkanál só
4 kávéskanál kristálycukor
3 dkg élesztő (friss)
6 dl víz
3 evőkanál étolaj

A kenéshez:

1 db tojás közepes méretű

Teljes elkészülési idő 270 perc: 

10 perc dagasztás
120 perc kelesztés
60 perc kelesztés
30 perc kelesztés
50 perc sütés

 

 

Kicsit hosszú a kelesztés idő, de egy nagyon finom kenyér lesz a végeredmény. Tiszta konyharuhába csomagolva több napig is eltartható  finom puha. 

Elkészítés 

 

Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a sót, a cukrot. Ezeket kézzel kicsit átkeverjük. Az élesztőt egy pohárban kevés, a langyosnál picit melegebb vízben elkeverjük, hogy feloldódjon. 

shutterstock_198572078.jpg

Ráöntjük a lisztre, majd hozzáöntünk maradék langyos vizet és hozzáadjuk az olajat. Elkezdjük összekeverni az összetevőket és elkezdjük gyúrni, dagasztani a tésztát. Dagasztás közben felvehet még 10-12 dkg lisztet. Amikor a tésztát megdagasztottuk, (kb. 10 perc), egyenletes lesz, nincsenek benne csomók, cipót formázunk belőle

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyre tesszük keleszteni. 2 órán át hagyjuk kelni. 2 óra múlva pár mozdulattal átgyúrjuk, leeresztjük, így kimegy az élesztő által termelt gáz a tésztából.

És ismét visszatesszük 1 órát kelni a tésztát. Ha ez megvan, ismét leeresztjük és formára igazítjuk.

A formára igazított cipót a sütőlapra helyezzük. A cipót egy enyhén benedvesített konyharuhával takarjuk le, és 30 percig kelesztjük.

Amíg kel, addig felverjük a tojást a kenéshez és előmelegítjük a sütőt. A kelesztés után megkenjük a felvert tojással, aki szereti megszórhatja magokkal (szezámmag, napraforgó, lenmag), majd éles késsel kicsit bevágjuk.

180 fokon 50 perc alatt készre sül. Ha a felénél úgy érezzük gyorsabban sül a teteje, egy alufóliával takarjuk le. Akkor jó ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Ha elkészült rácsra tesszük hűlni, hogy szellőzni tudjon az alja is."

 

süti beállítások módosítása