Friss

Itt vannak a kenyér nélkül maradt hétvégék megmentői

2016. február 10. 10:08 - ge

shutterstock_259751879.jpg

Előfordul, hogy elszámoljuk magunkat és vasárnapra elfogy otthon a kenyér, pedig mi pont ennénk egy szendvicset, nyitott bolt meg sehol. Ilyenkor persze lehet mást is enni, előrelátóbbak előveszik a lefagyasztott aranytartalékot, de ha mindenképp ragaszkodunk a friss zsömléhez, legjobb ha a bátorságunkat vesszük elő és sütünk magunknak egyet. Félünk, hogy nem kel meg, nem sül át, elég, száraz lesz és élvezhetetlen, pedig vannak egyszerűbb és hülyebiztosnak nevezhető receptek is, amikbe érdemes belevágni. Például ez a kettő.

Kelesztés nélküli zsemle

40 dkg fehér liszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt

1 csapott mokkáskanál sütőpor
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
1 csapott teáskanál cukor
2 dl kefír
2 dl víz, vagy amennyit fölvesz

200 fokra kezdjük el előmelegíteni a sütőt. A szárazanyagokat összekeverjük egy nagy tálban, majd hozzáadjuk a pohár kefirt és apránként a vizet. Itt néhány dologra érdemes figyelni: a tészta állaga valahol a nokedli és a szárazabbra gyúrt tészta között legyen, illetve a gyors munkára. Ne dagasszuk, csak keverjünk és a kefir és a szódabikarbóna találkozása után gyorsan kerüljön is a zsömlénk a sütőbe (a két anyag azonnal dolgozni kezd, nekik köszönhetőek majd a tésztában a légbuborékok). Alakítsunk ki kis halmokak, aminek a tetejét kereszt alakba bevághatjuk, ha nem akarjuk, hogy repedjenek. Rusztikus, ropogós héjú, omlós és sokáig elálló zsömle lesz a végeredmény.

Kelesztett zsemle magokkal  

50 dkg liszt
5 dkg élesztő
5 dl tej
1 csipet cukor
2 kávéskanál só
Magok ízlés szerint
1 tojás

Az élesztőt a hagyományos módon felfuttatjuk: langyos tejbe morzsoljuk, cukrozzuk, elkeverjük és félrerakjuk. A lisztet a sóval összekeverjük, egy mélyedést alakítunk ki a közepén és hozzáöntjük az élesztős tejet, eldolgozzuk. Lisztezett deszkán óvatosan átgyúrjuk (ne ragadjon!), egy tepsire kívánt nagyságú zsemléket alakítunk ki és langyos helyen negyed órát állni hagyjuk. Kenjük le tojással és szórjuk meg magokkal a tetejét, majd 210 fokon süssük meg.

Pákai Balázs, a SPAR pékszakértőjének tanácsa

A kelesztett zsemlénél fontos időt hagyni a tésztának szépen megkelni - legalább fél órát adjunk neki. A magok közül a napraforgó, a tökmag és a szezám a legfinomabb, mert sütéskor a pirított mag íze különlegessé teszi a zsemlét.”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://friss.blog.hu/api/trackback/id/tr178344518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.