Egy igazi klasszikus: narancsos sajttorta

2016. február 3. Deino

shutterstock_173455961.jpg

A sajttortát mindenki szereti, és teljes joggal: finom, tökéletes desszert és vendégváró, valamint egyáltalán nem bonyolult elkészíteni! Fűszerezzük egy kicsit naranccsal, és garantált a siker.

 

Mire lesz szükségünk?

A narancsszószhoz: 4 nagyobb narancs, 1,5 dkg vaj, 1,5 dkg cukor, 2 tojás.

A tésztához: 40 dkg darált háztartási keksz, 1,5 dkg étcsokoládé (olvasztva), 7 dkg vaj (olvasztva).

A sajtkrémhez: 45 dkg krémsajt, 1,5 dkg cukor, 1,5 dkg tejföl, 1,5 dkg joghurt és 2 nagyobb tojás, egy narancs reszelt héja, valamint egy kevés narancs aroma vagy szűrt narancslé.

Hogyan fogjunk hozzá?

Alaposan mossuk és törölgessük meg a narancsokat, majd a héjukat reszeljük le, minél finomabb megoldással. A gyümölcsök levét facsarjuk ki. A hozzávalókat tegyük egy lábasba, a tojásokat verjük fel, és csak azután öntsük a lábasba, hogy a cukor és a vaj már elolvadt. Alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Ez nagyjából negyedórát vesz igénybe. Utána tegyük félre hűlni.

Keverjük össze a tészta alapanyagait is, és alaposan keverjük el! Egy nagyobb csatos tortaformába kell betölteni, és a forma aljára és a falára is nyomjuk fel a tésztát, amennyire csak bírjuk. Utána az egészet tegyük a hűtőbe, amíg elkészítjük a krémet is.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd a krémsajtot egy edényben keverjük el a cukorral, utána egyesével hozzáadva az összes többi hozzávalót, folyamatos keverés mellett. Ha nem egyesével adjuk hozzá az összetevőket (különösen a tojásokat) akkor nagyon csomós lesz a végeredmény, és nem fogjuk tudni simára keverni. Ha a használt tejföl hígabb fajtából van, akkor kevesebb joghurt is elegendő. Utolsó lépésben kanalazzuk hozzá a kész narancsszósz negyedét.

Vegyük ki az alapot a hűtőből, és öntsük bele a krémsajt felét, amire kanalazzuk rá a maradék narancsszósz felét. Utána következik ismét a krémsajt, majd óvatosan, egyenletesen kanalazzuk rá a megmaradt narancsszószt. Egy vékony késsel igény szerint itt díszíthetünk is rajta. 180 fokon 40-50 percig sütjük. Akkor vagyunk készen, ha mozgatásnál a torta már nem "rezeg". Elkészülés után a sütőben hagyjuk kihűlni a sütit, utána pedig a hűtőben további négy órát kell pihentetni.

süti beállítások módosítása