Így készül a házi narancslikőr!

2016. január 26. Deino

shutterstock_281333639.jpg

A narancslikőr isteni finom, hát még akkor, ha a bolti helyett mi magunk készítjük el. Egyáltalán nem bonyolult összedobni - és biztos, hogy bármelyik vendégünket elismerő bólintásra készteti!

Mire lesz szükségünk?

2,5 dl víz, 2,5 dl jó minőségű száraz fehérbor, 40 dkg cukor, 1 kg narancs, 0.7 liter 40%-os minőségi vodka, és egy kevés őrölt koriander, néhány megfelelő méretű tisztára mosott üveg.

Hogyan fogjunk hozzá?

A narancsot mossuk meg forró vízben, majd töröljük át egy száraz konyharuhával, reszeljük le a héját, vágjuk félbe, és nagyon alaposan facsarjuk ki a levét. A forró vízben mosás azért szükséges, hogy a narancs több levet adjon. Ezután az előkészített vízben és borban keverjük el minél jobban a cukrot, majd forraljuk fel, és hagyjuk tíz percig rotyogni. A narancs héját és levét öntsük bele a boros-vizes-cukros lébe, keverjük el egyenletesre, majd hagyjuk hűlni egy kicsit. Utána öntsük hozzá a vodkát, adjunk hozzá ízlés szerint koriandert, majd szintén keverjük el az egészet. A végén áttöltjük tisztára mosott és száraz üvegekbe, és 2 napig állni hagyjuk. Miután a narancslikőr összeért, egy szitával szűrjük át az egészet, és jól lezárva, hűvös helyen tudjuk tárolni. Megfelelő hűtés mellett 4-6 hétig áll el.

 

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcs szakértőjének tanácsa

A citrusfélék felületét úgy védik meg a penészgombáktól, hogy a szüretelés után különböző gombaölő-szereket tartalmazó viasszal kezelik: ezek az anyagok ez orto-fenil-fenol (E231), nátrium-orto-fenil-fenolát (E232), tiabendazol (E233), imazalil. Erről a tényről a SPAR minden esetben tájékoztatja a vásárlóit. Javasoljuk, hogy akik nem akarják a fenti szerekkel terhelni a szervezetüket, fogyasszanak bio gyümölcsöt.

süti beállítások módosítása