A lencse jótékony hatása az egészségre

2016. január 12. Deino

shutterstock_138502061.jpg

Az újévi hagyományok szerint a január elsején fogyasztott lencsével pénz áll a házhoz - viszont az egész évben fogyasztott lencsével nem csak a pénztárcánk, hanem az egészségünk is gyarapszik majd. Most elárulunk három titkot a lencséről!

 

Cukorbetegek is fogyaszthatják

A lencse glikémiás indexe nagyon alacsony, így előszeretettel szerepel fogyókúrák és cukorbeteg étrendek részeként, ugyanis a szénhidráttartalom bevitele nem emeli jelentősen a vércukor szintjét. A napi ételfogyasztásba ettől még persze bele kell számolni, de a lassan felszívódó természete miatt sokkal egészségesebb szénhidrát forrás.

A gyomor doktora

A lencse rendkívül gazdag rostokban, így segít átmozgatni a beleket, eltávolítani a felhalmozódott káros anyagokat. Megelőzhető és kezelhető vele a székrekedés és még számos más bélprobléma, valamint méregtelenítéshez is kiváló.

shutterstock_147474683.jpg

Tej helyett is

A tejérzékenység egyre több ember számára súlyos probléma hazánkban és a világon egyaránt - ami megnehezíti a megfelelő táplálkozást, főleg gyerekkorban - viszont a lencsével számos olyan anyag pótolható, amire hatalmas szükséges van a fejlődő szervezetnek.

 

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

 

Főzelékhez kisebb, leveshez, salátához a nagyobb szemű lencsét vásárolom. Közismert, puffasztó hatását egy családi recept alapján úgy csökkentjük, hogy mindig egy köteg csomborral összefőzzük. Csombort a házam napos előkertjében nevelem, azaz kinő az magától, majd virágzáskor kis csokrokba kötegelve megszárítjuk. Mennyei ízzel és illattal egészíti ki a lencselevest, vagy lencsefőzeléket. .
süti beállítások módosítása