Egy különleges pecsenye, nem csak újévre!

2016. január 10. Deino

shutterstock_222934090.jpg

Azt mindenki tudja, hogy újév első napján a szárnyas kerülendő, mert a babona szerint elszáll a szerencsével, vagy elkaparja a pénzt - ezért általában sertést fogyasztunk, mert az kikaparja, kitúrja a pénzt és a szerencsét. Most mutatunk egy receptet, ami annyira finom, hogy egyenesen vétek lenne kizárólag újévkor fogyasztani!

shutterstock_287176505.jpg

Mire lesz szükségünk?

20 dkg füstölt, főtt tarja, 1 kg minőségi sertéscomb, 15 dkg keményebb fajta sajt, egy nagyobb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 db piros alma, 1 dkg tejföl, 1 dl étolaj, 1 dl félédes fehérbor, 1 kevés paprikakrém, só, bors, és 3-4 szem borókabogyó vagy szegfűszeg.

Hogyan fogjunk hozzá?

Tisztítsuk meg előre a vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket, majd készítsük elő a sertést amíg egy edényben olajat forralunk. A húst sózzuk, borsozzuk meg, majd forró olajban süssük körbe mindenhol. Öntsünk alá egy kevés vizet, valamint az egy dl fehérbort, majd vágjuk ketté a vöröshagymát és tegyük mellé, valamint a két gerezd fokhagymát is adjunk hozzá. Egy kanál paprikakrémet is adjunk hozzá, oszlassuk el alaposan, majd lassú tűzön pároljuk puhára a húst. Ami lé elfő azt folyamatosan pótoljuk vízzel és borral.

 

Ha már puha a hús, akkor tegyük félre, és pihentessük pár percet, és addig kerítsük elő egy tűzálló tálat, a füstölt húst pedig daráljuk le. Ha megvagyunk, szeleteljük fel a sertéshúst, és a szeleteket tegyük szépen egymás mellé rendezve a tűzálló tálba. A ledarált füstölt tarját keverjük el a tejföllel, úgy, hogy ne legyen túl laza a keverék. A masszát terítsük rá a húsokra, majd tisztítsuk meg az almákat, vágjuk ki a magházat. Szeleteljük fel vékonyra mind a négyet, majd tegyük rá a hússzeletekre, és végül az egészet borítsuk be vékonyra szeletelt, vagy reszelt sajttal. Nagyjából 15 perc alatt készre tudjuk sütni légkeveréses üzemmódban.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

A comb az egyik legsokoldalúbb sertéshús rész. Számtalan ízletes formában fogyaszthatjuk: natúr, vagy rántott szeletként, egyben sütve, sertéspörköltben, székelykáposztában és így tovább.

Ha szeletben sütjük arra érdemes figyelni, hogy ne ugorjon össze sütés közben. Ehhez jó praktika ha a combszelet széleit éles késsel több helyen bevagdossuk előkészítéskor.

süti beállítások módosítása