Hagyományőrző újévi lencsefőzelék, nem csak újév első napjára!

2016. január 8. Deino

shutterstock_138502061.jpg

Az újévi lencsének nagy hagyománya van hazánkban, a mende-mondák szerint aki újévkor lecsét fogyaszt, azt megtalálja egész évben a gazdagság. Persze nem csak ezért szeretjük a lencsét, hanem mert isteni finom is, és könnyen elkészíthető!

shutterstock_154219022.jpg

Mire lesz szükségünk?

50 dkg lencsére, egy nagy fej vöröshagymára, 2 babérlevélre, 0,5 dl étolajra, 3 evőkanál lisztre, 3 dl tejre, 2 nagy kanál tejfölre, valamint szükséges még egy evőkanál paprika, egy kevés ecet, só, és bors.

Hogyan fogjunk hozzá?

Itt is van egy nulladik lépés, miszerint a lencsét be kell áztatni, mielőtt még bármit is kezdenénk vele - lehetőleg egy 6-8 órával a főzés előtt kezdjük el beáztatni. Főzés előtt öntsük le róla a levét, majd öntsük át a lencsét egy nagyobb edénybe. Pucoljuk és mossuk meg alaposan a vöröshagymát, majd felezzük el, és aprítsuk fel nagyjából egyforma kockákra. Ha kész, keverjük el a lencsével, majd öntsük fel az egészet vízzel úgy, hogy 1-2 ujjnyi vastagon ellepje.

Adjuk hozzá egy evőkanál sót és a két babérlevelet, majd közepes lángon lassan puhára főzzük. A barna habot, ami a főzés alatt képződik szedjük le kanállal vagy szűrővel. Ha már puha a lencse, öntsük le a levét szinte teljesen, majd öntsük fel tejjel. A tej megelőzi a lencse ismerős, puffasztó hatását. Az olajból, a lisztből és a paprikából készítsünk rántást, majd adjuk hozzá a lencséhez, és keverjük el alaposan. Továbbra is közepes lángon haladjunk tovább, és kevergessük türelemmel addig, amíg elkezd lassan fortyogni, rotyogni, és besűrűsödik. Ha túl sűrű lesz a végeredmény, akkor egy kis tejjel fel tudjuk lazítani. Ha már megfelelően sűrűnek ítéljük meg, akkor utolsó lépésként ízesítjük az ecettel és a tejföllel, ízlés szerint.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Lencsénél a méret a lényeg – és persze a füstölt hús, no meg a lilahagyma! Főzelékhez kisebb, leveshez, salátához a nagyobb szemeket vásárolom. Közismert, puffasztó hatását egy családi recept alapján úgy csökkentjük, hogy mindig egy köteg csomborral összefőzzük.

Csombort a házam napos előkertjében nevelem, azaz kinő az magától, majd virágzáskor kis csokrokba kötegelve megszárítjuk. Mennyei ízzel és illattal egészíti ki a lencselevest, vagy lencsefőzeléket.

süti beállítások módosítása