Egy klasszikus leves év végére, a korhelyleves

2015. december 28. ge

shutterstock_337915118.jpg

Az szilveszteri alkoholfogyasztás hagyományát kísérve a másnapot enyhítő ételek hagyománya is kialakult, mindenki azonnal rá is vágja, hogy ha újév, akkor korhelyleves. Alapvetően a megelőzést, azaz a mértékletes alkoholfogyasztást javasoljuk, de erre a levesre akkor se  mondjunk nemet, ha nem ittunk egy kortyot sem! A füstölt húsokkal megpakolt, forró káposztás leves minden állapotban isteni!

30 dkg káposzta (savanyú)
30 dkg füstölt csülök és kolbász
2 babérlevél
1 egész citrom
1-2 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál édesnemes pirospaprika
1 fej vöröshagyma
1 csapott evőkanál liszt
só, frissen őrölt bors olaj

A káposztát alaposan átmossuk, hogy ne legyen túl savanyú és kb. 2 liter vízzel feltesszük főni. A csülköt és a kolbászt felkockázzuk, és a babérlevelekkel együtt a káposztához adjuk. Szép lassan puhára főzzük.

Közben a hagymát olajon megpirítjuk és egy kis lisztet szórunk rá. A tűzről levéve hozzányomjuk vagy reszeljük a fokhagymáinkat és a pirospaprikát, egy deci levessel felhigítjuk és ha már puha a káposzta, berántjuk vele a levest.

Végül érdemes kóstolás után sózni és citrommal savanyítani attól függően, hogy mennyire voltak sósak a húsok és a savanyú a káposztánk. Forrón, esetleg tejföllel, finom foszlós kenyérrel tálaljuk.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

Ha az időnk engedi, akkor érdemes a csülköt előző nap egy éjszakára beáztatni és egészben, csontosan belefőzni az alaplébe, ez plusz ízt ad a korhelylevesünknek. Amikor félig megfőtt, kiemeljük és készülhet tovább a leves. A csülköt a végén kicsontozva, felkockázva tegyük vissza a fazékba.

süti beállítások módosítása