Egy pikáns vendégváró különlegesség, a töpörtyűkrém

2015. november 24. Deino

shutterstock_164628008.jpg

A disznóvágások egyik jellegzetes "kísérője" a hurka, a kolbász, és a disznótoros pecsenye mellett a töpörtyű, vagy tepertő. Kevesen tudják viszont, hogy nagyon könnyű belőle igazán ízletes, és különleges házi csemegét, töpörtyűkrémet készíteni.

 

Mire lesz szükségünk?

35-40 dkg töpörtyű, lehetőleg friss, 3 keményre főtt tojás, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 közepes szál újhagyma, 2 evőkanál mustár, 3 gerezd fokhagyma, 1 kevés pirospaprika és őrölt chili, só, valamint őrölt bors.

Hogyan fogjunk hozzá?

Daraboljuk fel a hagymákat és a tojást - egyáltalán nem kell túl apróra vágni. Következő lépésben tegyük aprítógépbe a töpörtyűvel együtt - ha nincs aprítógépünk, akkor húsdarálón küldjük végig 3-4 alkalommal, hogy igazán jó, krémes legyen az állaga.

shutterstock_207636988.jpg

Ha ezzel megvagyunk, a krémet tegyük bele egy nagyobb tálba, adjunk hozzá a fűszereket, és alaposan keverjük el, már csak tálalni kell. Friss kenyérrel, kiflivel egyenesen isteni, fehér és vörösbor mellé is passzol. Légmentesen záródó, csatos üvegben ajánlott tárolni a hűtőben, így egészen sokáig eláll. Ha a receptben a tojás kicseréljük főtt krumplira, akkor ezzel a módszerrel akár egy hónapig is eláll a hűtőben.

Vas Zsolt, a SPAR hússzakértőjének tanácsa

Az igazán jó töpörtyűkrém reggelinek, vacsorának és vendégvárónak is kiváló, de sokan krém helyett a klasszikus, ropogós töpörtyűt választják. Ennek elkészítéséhez vasbográcsba, vagy a mennyiségének megfelelő lábosba teszik a zsírnak való, kockákra vágott szalonnát. Kevés vízzel időnként megkeverve lassú tűzön átmelegítik és mikor a zsír kezd kiolvadni, erősebb tűzön állandó keverés mellett sütik, amíg pirulni kezd. Ezután gyengébb tűzön kell tovább pirítani és apránként kb. fél liter tejet önteni hozzá. Majd ismét erősebb tűzön - állandó keverés mellett - ropogós pirosra sütik. Ha a megfelelő színt eléri, a tűzről leemelve azonnal leszűrik.

süti beállítások módosítása