Hogyan csináljunk sütőtök chipset házilag?

2015. november 14. Deino

shutterstock_143336551.jpg

A sütőtökszirom egy nagyon különleges, igazi őszi csemege, amit nem nehéz elkészíteni, de annál jobban imádja mindenki. Egészséges, rengeteg rost és vitamin van benne, és persze nem utolsósorban nagyon, nagyon finom!

shutterstock_269393078.jpg

Mire lesz szükségünk?

Egy másfél, két kilós tök, némi olívaolaj, sütőpapír, ízlés szerinti fűszerezéshez: fahéj, mézeskalácsfűszer, chili, koriander - bármi, amivel el tudjuk képzelni a tökchipset.

Hogyan fogjunk hozzá?

Hámozzuk meg a tököt, és szedjük ki belőle a tökmagokat. Érdemes nem kidobni őket, ugyanis egész egyszerűen lehet belőle házilag tökmagot sütni, ha szeretjük (nem mindegyik fajtából persze.). A tököt vágjuk fel nagyon apró, 2-3 milliméteres szeltekre - ha van megfelelő szeletelőnk, vagy szeletelőgépünk, azzal érdemes dolgozni. Béleljünk ki egy tepsit alaposan sütőpapírral, majd szedjük bele a szeletelt tököt, és locsoljuk meg olívaolajjal kicsit.

Az ízlés szerinti fűszerezés jön utolsó előtti lépésként: ha téliesebb, karácsonyibb-jellegű ízvilágot szeretnénk, akkor a faháj és a mézeskalács-fűszer a jó irány, de ki lehet próbálni egyszerűen tengeri sóval, vagy chilivel is. Nyugodtan kísérletezzünk többféle fűszerrel. Ha kész a fűszerezés, akkor 175 fokra előmelegített sütőben sütjük, nagyjából 25-30 percen át, amíg ropogós nem lesz. Akkor van kész, ha már kiszáradt a tök, és meg is pirult kicsit, de nem égett meg sehol.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Mikor felvágjuk a tököt, érdemes a szárvégnél nekiállni a műveletnek, mert ott a legkönnyebb a héjával dolgozni. A frissen leszedett tököt legalább egy hétig kell állni hagyni, így a benne levő keményítő cukorrá alakul, és édesebb lesz az íze.

süti beállítások módosítása