A vöröshagyma az egyik leggyakrabban, legsokrétűbben felhasznált alapanyag a magyar konyhában - használjuk pörköltek, levesek alapanyagaként, sütve, aprítva, salátákban, savanyúságokban, szinte mindenütt. Kevesen tudják azonban róla, hogy milyen egészséges is a fogyasztása! Most elárulunk pár apró titkot a vöröshagymáról.
Erősíti a szívet és az érrendszert
A vöröshagyma jellegzetes ízét és illatát különböző kénvegyületeknek köszönheti. A fogyasztása csökkenti az érelmeszesedés és a szívinfarktus kockázatát, valamint a koszorúér betegségek kialakulását. Csökkenti a zsíros ételek fogyasztásával megemelkedő koleszterinszintet, nyersen fogyasztva képes kivonni a szervezetből az úgy nevezett "káros koleszterineket".
Gyógyír a légúti megbetegedésekre
A vöröshagyma legendásan hatékony baktériumölő, ezt a hatását már a híres Pasteur is bizonyította. Fontos megjegyezni, hogy a nyers hagyma azonban ilyen szempontból hatásosabb, mint a főtt, vagy sült verziója. Növeli a szervezet ellenálló képességét, így ősszel, amikor ott lappanganak a levegőben a mindenféle "kórok", érdemes többet fogyasztani belőle a tüdő és légúti betegségek megelőzésére - valamint a megfázás tüneteit, főként az orrdugulást is hatékonyan csökkenti. A vöröshagyma jó hatását az asztmás megbetegedésekre számos laboratóriumi kísérlet igazolta.
Védi a szervezetet
A vöröshagyma rendkívül koncentrált vitaminforrás a szervezet számára: rengeteg B1, B2 és C-vitamint tartalmaz, valamint vasat, jódot, káliumot és kalciumot, foszfort, szelént és cinket tartalmaz. A vöröshagyma egyedi kénvegyületei miatt kutatók vizsgálják a rákkal szembeni hatását is, és úgy vélik, hogy ezek a vegyületek gátolják az egyes tumorsejtek növekedését a bőr és gyomorrák esetén. A hagyma tartalmaz számos fitovegyületet, amelyek olyan enzimek termelésére késztetik a májunkat, amik végeredményben ártalmatlanná tesznek számos rákkeltő anyagot, míg másokat pedig kiürítenek.
De mi a helyzet a hagyma szaggal?
A hagyma fogyasztása - legyen az lila-, vörös-, vagy fokhagyma, jellegzetes szájszagot okoz. Ez azonban könnyedén kiküszöbölhető, ha a hagyma fogyasztása után nyers petrezselymet vagy zellerlevelet rágcsálunk. Ezekben a növényekben ugyanis olyan illóolajok vannak, amik lekötik a hagymafélék szagét okozó kémiai vegyületeket. Szóval, hagymaevésre fel - csak együnk utána egy kis zellert, és búcsút inthetünk a szagoknak.
Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa
Hagyma pucolása sírás nélkül is lehetséges: pucolás előtt néhány órára rakjuk hűtőbe a hagymát, vagy néhány percre jeges vízbe. A forró vízbe mártás ugyanilyen hatásos!