A köretek ezerarcú jolly jokere: a burgonyapüré

2015. október 21. ge

Aki evett már porból készített burgonyapürét, sose felejti el az élményt: műanyag íz, szájpadlásra tapadó darabkák és értelmezhetetlen állag. Miért nem készítünk inkább otthon frissen, saját magunk pürét, amikor igazán nem sok idő és munka, viszont a végeredménnyel bárkinél bevágódhatunk? Ráadásul a tálalás is a végtelenségig variálható: tálba halmozva, habzsákból rózsákat nyomva, pohárkák, ahogy tetszik. És ha az alaprecept már jól megy és az összes fűszert kipróbáltuk már, van egy különleges tippünk vadhúsok mellé!

shutterstock_137810957.jpg

Krémes burgonyapüré

1 kg krumpli
1-2 dl meleg tej
4-5 dkg vaj
só, szerecsendió

A krumplit héjban, vagy meghámozva és kockára vágva főzzük puhára. Egy nagy tálban krumplinyomóval, vagy villával törjük jól meg és amíg forró, adjuk hozzá a vajat, aztán lassan csurgatva a meleg tejet. Fontos, hogy a tej és a burgonya is meleg legyen, mert csak így olvad bele alaposan a vaj és így lesz igazán krémes és sima. A végén mehet bele jócskán só és egy csipet szerecsendió, ami remekül illik a krumpli ízéhez.

Ízlés kérdése, de van, aki habosabban és darabok nélkül szereti, az még a végén botmixerrel átmehet a masszán.

Ez az alap, amit ízlés szerint tovább bolondíthatunk zúzott fokhagymával, pirított bacon darabokkal, mustárral.

shutterstock_131996207.jpg 

Mogyorós burgonyapüré

1 kg krumpli
1-2 dl meleg tej
4-5 dkg vaj
két marék földimogyoró
fél csomag újhagyma
2 evőkanál mogyoró olaj
só, szerecsendió

Az összetört mogyorót egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. A megfőtt krumplit a tejjel és a vajjal a megszokott módon összekeverjük, sózzuk, hozzácsurgatunk két evőkanál mogyoróolajat és beleforgatjuk a pirított mogyorót is. Vadhúsok mellé csodálatos köret.

Rácz Árpád, a SPAR zöldség-gyümölcsszakértőjének tanácsa

Magyarországon a burgonya húsa fehér, a héja pedig piros! Ez olyan mélyen van a tudatunkba vésődve, hogy önkéntelenül is kerüljük a sárga burgonyát, amikor vásárolunk. A különbség mindössze a héj színe, amit ráadásul legtöbbször le is hámozunk... A háziasszonynak az a lényeg, hogyan viselkedik a burgonya, sütés - főzés közben, ezért csoportosítjuk és jelöljük is. Receptünk alapján válogassunk és keressük a csomagoláson:

"A" - Salátának való, keményre fövő burgonyák, keményítő tartalmú sejtjei finomszemcsések, ezek a hagyományos kifli burgonyák.

"B" - Főzni való, kissé lisztes, közepesen finomszemcsések,

"C" - Sütni való, hasábburgonya alapanyag, ezek szétfövő burgonyák - lisztes, laza szerkezetű, nagy szemcseméretűek.

Személyes kedvencem a héjában sült krumpli, vajjal és káposztalével.

süti beállítások módosítása