Répalé könnyen, gyorsan, egyszerűen

2015. szeptember 25. Deino

shutterstock_172688360.jpg

Az egyik előző posztunkban már beszámoltunk a répa és a répalé áldásos hatásairól, most pedig bemutatunk egy receptet, amivel könnyedén készíthetünk otthon, házilag répalevet, mindenféle tartósítószer és hozzáadott cukor nélkül. Isteni finom, megéri kipróbálni!

shutterstock_169535441.jpg

Mire lesz szükségünk?

1 kg répa, víz, némi narancslé.

Hogyan lássunk hozzá?

Mossuk meg alaposan a répát, majd vágjuk le a két végét, és hámozzuk meg. Aprítsuk fel a répánkat nagyjából 2-3 centis darabokra, majd ezeket a darabokat negyedeljük el. Turmixoljuk le őket egy turmixgépben, adhatunk mellé egy kevés vizet, az meggyorsítja a folyamatot. Turmixoljuk addig a répát, amíg egészen pépes nem lesz.

Forraljunk fel egy edényben 2-3 bögre vizet, majd adjuk hozzá a répa-pürét, és keverjük el egyenletesen a vízben. A víz ekkor elkezdi átvenni a répában található ízeket és tápanyagokat (hasonlóan, mint mikor teát készítünk), így minél tovább hagyjuk állni, annál ízesebb, egészségesebb lesz a végeredmény. 15 perc, fél óra pihenés elég lesz neki. Fogjunk egy apró lyukú szűrőt (minél nagyobb a lyuk, annál több "rost" lesz a kész répalében), és szűrjük le vele a répalét. Többször is átszűrhetjük rajta a levet, a szűrőn fennmaradt "húst" érdemes megpróbálni kifacsarni kézzel, vagy egy pohár aljával odapasszírozni a szűrő aljához, hogy kinyomjuk belőle a levet. Ha kész vagyunk a szűréssel, akkor adhatunk hozzá narancslevet - nem kötelező, de mi úgy találtuk, finomabb lesz tőle. Ha túl sűrű lenne a répalé a végén, adjunk hozzá némi vizet, folyamatosan igazítva az állagot, míg megfelelő nem lesz. Elkészülte után azonnal fogyasztható, és fogyasztandó is, hűtőben maximum 24 órát tároljuk.

süti beállítások módosítása